Groningers genieten op (voorlopig) laatste dag natuurijs: 'Ik ga nog een rondje!'

Schaatsen op het Paterwoldsemeer, december 2022
Schaatsen op het Paterwoldsemeer, december 2022 © RTV Noord/ Erik Hogeboom
Met de invallende dooi voor de deur, binden veel Groningers zondag nog snel hun schaatsen onder voor een rondje op natuurijs. Op het Paterswoldsemeer zijn honderden schaatsers te vinden en ook veel natuurijsbanen elders in de provincie zijn open. Een overzicht van alle ijspret.
Met een temperatuur die niet boven het vriespunt uitkomt, hebben veel ijsbanen in onze provincie de poorten open gegooid. In het overzicht op onze website staan er inmiddels al meer dan vijftig.

'Super moment om te onthouden'

Waar het hart van schaatsliefhebbers echt sneller van gaat kloppen, is een tochtje op een bevroren meer. Verslaggever Martijn Klungel is bij het Paterswoldsemeer aan de rand van Stad. Daar treft hij honderden schaatsers. Ze binden hun schaatsen onder bij het surfstrandje of op de steigers van een van de horecagelegenheden. Vanaf daar beginnen ze aan een tocht over het spiegelgladde ijs.
John Sterenberg uit Haren maakte onderstaande dronefoto bij het Paterswoldsemeer.
'Dit kan maar eens in de zoveel jaar', zegt een schaatser die het tafereel op de gevoelige plaat vastlegt. 'Dit is een super moment om te onthouden.' Zelf stond hij drie jaar geleden voor het laatst op natuurijs. Nu geniet hij tijdens de pauze van een borreltje, samen met zijn vrouw. 'Een kleine schnapps om warm te worden.'
Over de kwaliteit van het ijs is het stel het eens: 'Het is heel glad, en betrouwbaar voor mijn gevoel. Echt een aanrader. Er zijn wel wakken, dus je moet wel op het gebaande pad blijven.' De twee hebben de hele dag vrij gepland voor hun schaatsavontuur. 'Er is dooi op komst, dus we genieten er nog even volop van.'
Geniet mee met deze sfeerbeelden van het Paterswoldsemeer:
Honderden schaatsers zwieren over het Paterswoldsemeer

'Nederlandser dan dit krijg je het niet'

Op de parkeerplaats aan de Meerweg is ondertussen geen plekje meer te vinden. Bij het strandje achter de auto's geniet Sander van Baalen van een welverdiende kop chocolademelk en een koek. 'Ik ben al een behoorlijk poosje bezig', klinkt het goedgemutst.
Volgens Van Baalen is het Paterswoldsemeer 'het mooiste stukje Nederland'. 'Vorig jaar was ik op het Friescheveen, hierachter. Dat was schitterend, maar dit is nog mooier. Iedereen uit Groningen komt hier schaatsen. Nederlandser dan dit krijg je het niet. Ik ga nog even een rondje doen, hoor!'
Midden op het bevroren Paterswoldsemeer zag een ondernemende man nog wel een manier om geld te verdienen: hij bood ter plaatste zijn diensten als schaatsenslijper aan.
Ook aan de stadskant, bij het Hoornsemeer en op de Hoornse Plas schaatsen Groningers er lustig op los.
Schaatsers op het Hoornsemeer in Stad
Schaatsers op het Hoornsemeer in Stad © William Zijlstra/RTV Noord

Meer ijspret in beeld

Op tal van plekken bonden ijsliefhebbers de schaatsen onder. We hebben de mooiste beelden voor je op een rij gezet:

Meerstad

Heiligerlee

In Heiligerlee werd de baan eerst nog even goed geboend
Een sneeuwschuiver op de ijsbaan van Heiligerlee
Een sneeuwschuiver op de ijsbaan van Heiligerlee © IJsvereniging Heiligerlee/Facebook

Loppersum

Kinderen testen het ijs op de baan van Loppersum
Kinderen testen het ijs op de baan van Loppersum © IJsvereniging Loppersum

Tolbert

© Jelte Haumersen/112groningen

Paterswolde

Drukte op de ijsbaan van Paterswolde
Drukte op de ijsbaan van Paterswolde © Persbureau Meter