Vallend slooppuin op spoor in Groningen bij SuikerUnie

GRONINGEN - Bij de sloopwerkzaamheden op het terrein van de voormalige SuikerUnie in Groningen lijkt veel mis te gaan. Donderdag ontstond er nog brand en twee dagen eerder -zo is donderdagavond bekend geworden- vielen ijzeren platen van grote hoogte rondom de spoorlijn Leeuwarden-Groningen, secondes na het passeren van de reguliere trein van Arriva.
Op filmbeelden die door de maker donderdagavond aan RTVNoord zijn doorgespeeld, is te zien hoe een ijzeren golfplaat van grote hoogte naar beneden valt en neerkomt op de rand van het spoor waar nog geen twintig seconden eerder de Arriva trein vanuit Leeuwarden passeert.

Arriva: geschokt

Arriva reageerde na het bekijken van de beelden geschokt: "Dit is voldoende reden om alle alarmbellen te laten rinkelen," aldus woordvoerder Roos Zevenboom. "Het lijkt heel heftig en volkomen absurd wat hier gebeurt en in het kader van de veiligheid van onze passagiers gaan we het dan ook direct tot op de bodem uitzoeken."

Prorail: verbijsterd

Ook Prorail reageert verbijsterd en heeft direct een eigen onderzoek in werking gezet. Nog donderdagnacht is Prorail ter plaatse geweest. Huub Veeneman van Prorail: "We zijn zeer geschrokken van dit beeldmateriaal. Dit is een inbreuk op de openbare orde die directe actie behoeft!"

Sloopbedrijf trekt boetekleed aan

Volgens een woordvoerder Gerrit Kroese van sloopbedrijf Jager had dit nooit mogen gebeuren. Volgens Kroese kwam de wind onder de sloopplaten waardoor ze op het spoor terechtkwamen. De sloopwerkzaamheden zijn inmiddels stilgelegd. Kroese gaat eerst om tafel met vervoersbedrijf Arriva en spoorbeheerder ProRail.

Prorail roemt maker beeldmateriaal

De maker van het beeldmateriaal, Jan Homan, was afgelopen dinsdag precies aan de overkant van het spoor werkzaam toen hij werd opgeschrikt door het enorme kabaal bij de sloopwerkzaamheden. "We wisten werkelijk niet wat we zagen en ik ben direct gaan filmen met mijn mobiele toestel." Prorail roemt Homan voor de snelle actie en het door hem gemaakte beeldmateriaal. 'Deze jongen kan van onze zijde ten minste een bloemetje verwachten voor zijn geweldige optreden als klokkenluider.