Eerste Santa Run Leek levert ruim 6.000 euro op: 'De baard kriebelt wel een beetje'

Deelnemers van de Santa Run in Leek
Deelnemers van de Santa Run in Leek © Martijn Klungel/RTV Noord
De Santa Run in Leek heeft 6.212 euro opgeleverd voor de Nierstichting. Dit jaar werd het evenement voor het eerst georganiseerd op landgoed Nienoord.
De Nierstichting is erg blij met het geldbedrag en de bewustwording die door het evenement wordt gecreëerd: 'Wij zijn heel veel bezig met preventie. Dat is heel belangrijk, als je nagaat dat ongeveer tien procent van de bevolking nierproblemen heeft of krijgt', zegt Beatrix van Hijum van de Nierstichting.

'Je ziet niet dat ze ziek zijn'

Volgens haar staan mensen te weinig stil bij hoeveel mensen nierproblemen hebben: 'Aan nierpatiënten zie je niet dat ze ziek zijn. Dat ze drie keer per week naar het ziekenhuis moeten om te dialyseren, zien mensen namelijk niet.'
Deelnemers bij de start van de Santa Run in Leek
Deelnemers bij de start van de Santa Run in Leek © Martijn Klungel/RTV Noord

Honderden deelnemers

Zo'n vierhonderd kerstmannen en -vrouwen deden zondagmiddag mee aan de Santa Run in Leek. Ze konden kiezen of ze vijf kilometer of tweeënhalf kilometer wilden lopen.
Wij lopen voor de leuk mee. Het is toch geweldig al die rode pakjes
Een deelneemster
Een deel van de deelnemers stond bewust stil bij het goede doel: 'Kerstmanpak aan, baard voor en ik ben er helemaal klaar voor. Ik ga er tegenaan voor de Nierstichting', zegt één van de deelnemers bij de start.
Anderen zien het meer als een mooi dagje uit: 'Wij lopen voor de leuk mee', zegt een vrouw. 'Het is toch geweldig al die rode pakjes.'
Een groep lopers in Leek
Een groep lopers in Leek © Martijn Klungel/RTV Noord
Even verderop loopt een andere grotere groep. Waarom zij meedoen? 'Dit is geen dwang, dit is vrijwillig', grapt één van de (kerst)mannen in de groep. 'Maar het serieuze antwoord is dat we meelopen omdat we het gewoon heel leuk vinden.'
De baard vinden de meeste kerstmannen overigens wel wennen: 'Die kriebelt wel een beetje', zegt één van de deelnemers, waarna hij hem afdoet.

Geld richting draagbare kunstnier

Organisator Rotaryclub Roden-Leek is achteraf erg blij met de opkomst. 'Het is een fantastisch resultaat. We zijn pas zes weken geleden begonnen met de voorbereidingen en nu staan er vierhonderd mensen op de been om het goede doel te ondersteunen', zegt Klaas Michiel Elema trots.
Het opgehaalde geldbedrag zal deels worden gebruikt voor onderzoek naar een kunstnier, zodat nierpatiënten niet naar het ziekenhuis hoeven voor dialyse. 'We zijn nu heel erg dicht bij het gebruiken van die draagbare kunstnier', zegt Van Hijum van de Nierstichting.