Vrouwen van 'Vijfje' maken maandagavond Europees debuut

Een spandoek bij de kampioenswedstrijd eind mei
Een spandoek bij de kampioenswedstrijd eind mei © Henk Elderman/RTV Noord
Drs. Vijfje speelt maandagavond de eerste Europese wedstrijd ooit. De zaalvoetballende studentes uit Groningen doen mee aan een toernooi voor landskampioenen in Italië.
Er doen zes teams mee. De eerste tegenstander is de kampioen van het gastland, Citta Di Falconara. Woensdag is de tweede wedstrijd in de groepsfase tegen DEAC uit Hongarije.

Crowdfunding

De deelname aan het toernooi was in eerste instantie onzeker. 'Vijfje' schreef zich wel in, maar wist op dat moment nog niet of het financieel haalbaar was om ook daadwerkelijk mee te doen. Uiteindelijk is via crowdfunding en een bijdrage van de organisatie in Italië de trip mogelijk gemaakt.

Tegenvallend seizoen

Drs. Vijfje werd in mei voor het eerst in haar bestaan kampioen van Nederland onder leiding van coach Teuny Bosma. Zij is inmiddels bondscoach. Theo van der Molen heeft het stokje van haar overgenomen. Het seizoen is tot dusver nog niet zo succesvol. Na 11 wedstrijden staat het team op de zevende plaats in de Eredivisie.
'We doen mee om ervaring op te doen om zodoende ook tot een hoger niveau te komen in de Nederlandse competitie. De groep bestaat uit ervaren speelsters maar ook nieuwe speelsters. Het is zaak om daar een balans in te vinden', zegt Van der Molen vanuit Italië.

Geen Champions League

Het toernooi heeft geen officiële status en ook niet door de Europese voetbalbond georganiseerd. 'Falconara heeft het initiatief genomen. Het is geen Champions League in ieder geval. Het is gewoon een Europese aangelegenheid. Ik schaar ons bij de onderste drie. Italië is redelijk sterk en heeft alle spelsystemen wel onder controle. Ik geef ons wel een kans tegen Hongarije. De zesde plek hebben we, de rest is winst heb ik gezegd tegen de speelsters.'

Geen supporters

De selectie moet het in Italië doen zonder luidruchtige aanmoedigingen die normaal gesproken klinken in de Struikhal op vrijdagavond. De supportersreis is vanwege tegenvallende aanmeldingen en stijgende kosten niet doorgegaan. Maar dat mag de pret niet drukken.
'We maken er sowieso een leuke week van. Dinsdag spelen we niet dus hebben we de kans om de omgeving te verkennen. De volgende dag gaan we weer trainen en spelen we de tweede wedstrijd', blikt Van der Molen vooruit.
Dit bericht is geüpdatet met de uitslag van de wedstrijd.