Klant voedselbank krijgt eerste bon voor gratis boodschappen: 'Dit geeft mij vrijheid'

Voedselbank-klant Holthuis (links) en Henriëtte Holm van Stichting Spijsuitdeling (rechts)
Voedselbank-klant Holthuis (links) en Henriëtte Holm van Stichting Spijsuitdeling (rechts) © Elwin Baas/RTV Noord
'Dit doet veel met mij. Het geeft een beetje meer vrijheid.' Zo reageert meneer Holthuis bij de ontvangst van het kerstcadeau van de Voedselbank Groningen. Dankzij meer dan zeshonderd gulle Groningers en een gift van Stichting Spijsuitdeling krijgen alle voedselbank-klanten in Stad een bon van 50 euro, te besteden bij de supermarkt.
'Een kerstpakket voor onze klanten was ook hartstikke mooi, maar na al die giften dachten we: laten we de mensen ook eens een vrije keuze geven. Als je krap bij kas zit wil je iets zélf kunnen kiezen', zegt Maria Jongsma van Voedselbank Groningen over de supermarktbon.

Voorraad aangevuld

Met de donaties kan de voedselbank verder een buffer aanleggen richting volgend jaar. 'Dit betekent dat we bij kunnen kopen. En dat is dringend nodig', benadrukt ze. 'We zitten momenteel op meer dan 750 huishoudens die elke week eten moeten hebben, terwijl de toevoer steeds minder wordt.'
RTV Noord was maandagochtend aanwezig bij het uitdelen van de eerste voedselbon:
Klant Voedselbank Groningen krijgt eerste bon voor gratis boodschappen

Lustrumviering

Stichting Spijsuitdeling had een groot aandeel in het laten slagen van de kerstactie. Vanuit dit Stadjersfonds werd 22.000 euro gedoneerd. Dat gebeurde vanwege het 220-jarig bestaan. 'In het kader van dat lustrum hebben we wat extra's bedacht', vertelt Henriëtte Holm-Robaard.
Het andere deel van het opgebrachte geld kwam van ruim zeshonderd Groningers die hun energietoeslag van 190 doneerden aan de voedselbank. 'Ik wil al die mensen heel erg bedanken', benadrukt Jongsma.