Siem Jansen stopt als directeur van het Nationaal Programma Groningen

NPG-directeur Siem Jansen
NPG-directeur Siem Jansen © Marieke Kijk in de Vegte
Directeur Siem Jansen (65) vertrekt halverwege volgend jaar bij het Nationaal Programma Groningen (NPG). Hij wil vanwege zijn leeftijd minder gaan werken.
'Na een loopbaan van 43 jaar en gebeurtenissen in mijn privé-omgeving heb ik besloten dat dit voor mij een goed moment is om te stoppen', zo laat de directeur weten.

Subsidies

Jansen begon in maart 2019 bij het NPG. Hij was betrokken bij het opzetten van verschillende programma's, waaronder Toukomst. Bij dat project konden inwoners zelf meedenken en meebeslissen. In totaal brachten Groningers negenhonderd ideeën in die nu verder uitgewerkt worden. Ook kunnen gemeenten en de provincie bepalen welke projecten subsidie krijgen uit het nationaal programma.
De NPG-directeur stopt op 1 juni volgend jaar. Jansen wil nog niet achter de spreekwoordelijke geraniums zitten: 'Niets doen zit niet in mijn aard. Er komt vast wel iets op mijn pad.' Het NPG-bestuur, met Johan Remkes als voorzitter, gaat in het voorjaar op zoek naar een opvolger.
Hiervoor was Jansen onder meer directeur van de Noordelijke Ontwikkelingsmaatschappij (NOM) en gedeputeerde in de provincie Friesland.
Wat is het Nationaal Programma Groningen?
Het NPG is een samenwerking tussen het Rijk, provincie en gemeenten in het bevingsgebied. Het moet ervoor zorgen dat Groningen een betere plek wordt om te leven en te werken. Daarvoor is in totaal 1,15 miljard euro beschikbaar. Dat wordt mede gezien als een compensatie voor de aardbevingsproblematiek.