Kookboek met Groningse recepten: 'Ik was nieuwsgierig wat klanten met ons vlees deden'

Geeske Smit met haar kookboek
Geeske Smit met haar kookboek © Mirre van de Klok/RTV Noord
Jaren is Geeske Smit er mee bezig geweest: kookboek De Marktslager. In het kookboek zijn eigen familierecepten en recepten van Groningers zelf te vinden.
De Marktslager is al meer dan veertig jaar een begrip in de stad en is op dinsdag, vrijdag en zaterdag te vinden op de Vismarkt met een kraam.
Groningse recepten gebundeld in kookboek: 'Ook vegan gerechten'

Recept van moeder

‘Ik was altijd nieuwsgierig wat de klanten uiteindelijk met het stukje vlees deden. Dus ik vond het een leuke toevoeging voor in een kookboek’, vertelt Smit, mede-eigenaar van De Marktslager. De recepten worden ondersteund met foto’s en persoonlijke verhalen. 'Is een heel mooi recept van een ouder koppel, ze hebben het recept 'snert' erin gezet. Als je de foto's ziet en hoe ze dit samen met elkaar doen, dat vind ik heel mooi.'
‘Er staat ook een recept in van mijn moeder. Die maakte altijd heerlijke sukadelapjes. Wij zijn hier ook echt mee opgegroeid. Dat vond ik heel belangrijk', vertelt Smit.

Vegetarisch

In het boek staan veertig verschillende recepten, voornamelijk met vlees, maar niet allemaal: ‘Ik ben met een vrouw opgegroeid die geen vlees eet. Zij is anti-vlees, maar ze vindt het mooi hoe wij werken, dus ze vond het een eer om in het kookboek te staan, omdat ze er wel achter staat.'
Geeske Smit vertelt in Noord Vandaag over de totstandkoming van het boek:
Slagerij in Stad brengt kookboek uit 'als eerbetoon aan de klant'