Stadskanaal is drie ton extra kwijt aan het personeel

Het gemeentehuis van Stadskanaal
Het gemeentehuis van Stadskanaal © Mario Miskovic/RTV Noord
De krappe arbeidsmarkt eist zijn tol in de gemeente Stadskanaal. De gemeente in Zuidoost-Groningen is ruim 300.000 euro extra kwijt aan de inhuur van extern personeel.
Dat de herindeling met Veendam en Pekela in het water is gevallen, lijkt Stadskanaal niet te helpen in de zoektocht naar personeel, zo legt burgemeester Klaas Sloots (GroenLinks) uit aan de gemeenteraad. Heringedeelde gemeenten hebben over het algemeen grotere en interessante dossiers met een financiële beloning die hoger ligt dan bij een gemeente met de schaal van Stadskanaal.

Ambtenaren krijgen in grotere gemeenten meer betaald

Sloots stelt dat het voorkomt dat ambtenaren overstappen naar omliggende gemeenten die groter zijn en met geld talentvolle ambtenaren kunnen wegkapen.
‘De inhuur van personeel leidt tot een extra kostenpost’, vertelt Sloots. ‘Ambtenaren die elders hetzelfde werk kunnen doen als hier in Stadskanaal, vertrekken omdat het elders meer oplevert. Als het om een paar honderd euro per maand gaat, wordt het aantrekkelijk voor personeel om over te stappen.’

'Krappe arbeidsmarkt zorgt voor extra kosten'

Sloots zegt dat Stadskanaal er alles aan doet om goed te zijn voor haar personeel. ‘We willen een aantrekkelijke werkgever zijn en dat lukt ons goed. Maar we zien ook dat de arbeidsmarkt krap is. Met name in technische functies, op het gebied van ruimtelijke ordening en ICT kunnen grote problemen ontstaan. Overigens zien we ook daarin dat er bij grotere gemeenten diezelfde problemen ontstaan, ook wanneer ze wat meer betalen. Dat is een factor waar we rekening mee moeten houden.’
Stadskanaal is niet de enige gemeente die worstelt met het zelfstandig werven van nieuw personeel. Verschillende detacheringsbureaus, waaronder een bureau als Bureau voor de Noordelijke Gemeenten, richten zich vooral op het werven van ambtelijk personeel voor gemeenten. Deze extra detacheringskosten leiden tot hogere kosten voor gemeenten. Ook speelt de inhuur van ZZP'ers een rol bij de kostenstijging.