Nieuwe fabrieken presenteren zich aan de buurt: 'Goed dat men komt'

Zo'n twintig belangstellenden lieten zich door de beide bedrijven bijpraten
Zo'n twintig belangstellenden lieten zich door de beide bedrijven bijpraten © Martin Drent/RTV Noord
Twee bedrijven hebben vergevorderde plannen om allebei een nieuwe fabriek te bouwen op het chemiepark bij Delfzijl. Maandagavond presenteerden ze hun plannen aan buurtbewoners. Die willen vooral antwoord op de vraag wat ze er zelf van gaan merken.
Gedurende de avond kregen de circa twintig belangstellenden een antwoord op die vraag.

Plastic afval recyclen

Eén van de bedrijven die naar het chemiepark wil komen, is BioBTX. De nieuwe fabriek moet lastig te recyclen plastic afval duurzaam omzetten in chemische grondstoffen. Simpel gezegd wordt het een groene olie waar je bijvoorbeeld frisdrankflessen, piepschuim of legoblokjes mee kunt maken. 'De mogelijkheden zijn oneindig', zegt de beoogde locatiemanager Hans Dijkstra.
Tijdens de presentatie vertelt hij dat het een Groningse uitvinding is. Tien jaar geleden bedachten twee ondernemers uit Groningen een manier om plastic afval chemisch te recyclen tot een nieuwe grondstof. Ze bouwden een proeffabriek in Stad om het in het klein te testen, en met succes. Vanaf 2025 hoopt het bedrijf 20.000 ton plastic afval te kunnen verwerken. Dijkstra: 'In tien jaar tijd dus van een potje naar een commerciële fabriek.'
BioBTX heeft een stuk grond op het oog tegenover Aldel. Alles gebeurt binnen, zodat de buurt geen last zal hebben van geur- of geluidsoverlast. De aan- en afvoer gaat per schip en per vrachtwagen. In het begin zal één vrachtwagen per dag rijden, als de fabriek in 2027 uitbreidt zullen dat er dagelijks vier zijn. 'Dat valt erg mee', zegt Riekus Köller, één van de belangstellenden uit Borgsweer.

Papierslib verwerken

Het andere bedrijf dat naar Farmsum wil komen, is DBG Bio Energy. De fabriek gaat papierslib chemisch recyclen. Papierslib is een restproduct bij het maken van papier. Normaal gesproken wordt dat verbrand om elektriciteit op te wekken, maar daar wil dit bedrijf verandering in brengen.
Een potje papierslib
Een potje papierslib © Martin Drent/RTV Noord
In de fabriek wordt papierslib omgezet tot bio-lng, groene meststof en vloeibare CO2. Dat doet het bedrijf door enzymen en bacteriën toe te voegen aan het slib. Bio-lng is een duurzame brandstof waar schepen op varen en vrachtwagens op rijden. Meststof wordt gebruikt in de land- en tuinbouw. De vloeibare CO2 gaat naar de chemische industrie.
'De papierindustrie staat op onze deur te kloppen', zegt projectleider Gerlof Hotsma van DBG Bio Energy. 'Ze betalen nu nog 90 euro per ton om het afval te verbranden. Bij ons hoeven ze alleen de transportkosten te betalen. Dat scheelt enorm voor hen.' Hotsma heeft zes tot acht papierfabrieken in beeld om een constante aanvoer van papierslib te krijgen. Het bedrijf verdient vervolgens aan de verkoop van bio-lng, vloeibare CO2 en mestkorrels.

Enkele tientallen vrachtwagens

Omwonenden maken zich zorgen om het aantal vrachtbewegingen. Er gaan dagelijks zo'n twintig vrachtwagens van en naar de beoogde locatie, in de oosthoek van bedrijventerrein Oosterhorn. Dat ligt vlakbij het dorp Borgsweer. 'We moeten nu al af en toe in de file staan als we de N33 op willen. Dat zal steeds vaker voorkomen en daar maken we ons zorgen om', zegt Köller, die een reeks vragen stelt na de presentatie. Zo wil hij ook weten in hoeverre bewoners last krijgen van lawaai.
Hotsma laat weten dat één van de installaties kabaal zal maken. 'De bijdrage op het eerstkomende huis in Borgsweer is niet heel groot, maar we gaan er wel voor zorgen dat het helemaal overkapt is, zodat de geluidsoverlast gereduceerd wordt.' De vrachtwagens zullen langzaam rijden op het terrein, waardoor omwonenden daar ook niet veel last van moeten hebben.
Industrieterrein Oosterhorn vanuit de lucht
Industrieterrein Oosterhorn vanuit de lucht © Koos Boertjens/Groningen Seaports

'Goed dat we weer bouwen'

De investeringen in de twee nieuwe fabrieken zijn 80 miljoen (BioBTX) en ruim 100 miljoen euro (DBG Bio Energy). In totaal levert het circa honderd arbeidsplaatsen op. Daar is Wouter van der Veer uit Annerveenschekanaal blij mee: 'Ik vind het heel goed dat we weer fabrieken gaan bouwen. Ik werk zelf ook bij dit soort bedrijven, dus dit lijkt me heel positief.'
Köller is blij dat de bedrijven de tijd nemen om zich voor te stellen aan de buurt: 'Het is prettig dat we vragen kunnen stellen die leven. Je wil weten wat de invloed is op je leefomgeving. Dat staat onder druk, doordat we aan de rand van het industriegebied zitten. Dus we zijn heel erg benieuwd naar de ontwikkelingen.'
Omwonenden en belanghebbenden kunnen vanaf eind januari reageren op de plannen van DBG Bio Energy, dat inmiddels de vergunning heeft aangevraagd. Volgende maand wil het bedrijf nog een bijeenkomst organiseren speciaal voor inwoners van Borgsweer. BioBTX gaat eind deze maand de vergunning aanvragen.