Dorpshuis Vriescheloo door gemeente van ondergang gered na stijgende energienota's

Voorzitter Jan Koers van Shantykoor Stormwind
Voorzitter Jan Koers van Shantykoor Stormwind © Martijn Klungel/RTV Noord
De gemeente Westerwolde heeft maatregelen genomen om dorpshuis 't Ganzenust in Vriescheloo overeind te houden. Vanwege de hoge energieprijzen dreigde het dorpshuis de deuren te sluiten.
Onder andere Shantykoor Stormwind maakt gebruikt van het dorpshuis. Ze zijn blij dat het open blijft. Het vinden van een andere locatie zou een hele opgave zijn: 'We repeteren op maandagavond, omdat sommige mensen van het koor niet op andere dagen kunnen. Hier in de buurt zijn er geen andere zaaltjes waar plek is voor ruim 35 leden op de maandagavond', zegt voorzitter Jan Koers.
Gemeente redt dorpshuis Vriescheloo van ondergang na stijgende energienota's
Ook andere stichtingen maken gebruik van het dorpshuis in Vriescheloo, waaronder een schietvereniging, toneelvereniging en buurtzorg. Enige tijd zaten zij in onzekerheid, omdat de energiekosten zijn verviervoudigd.
De gemeente heeft daarom energiebesparende maatregelen genomen. Ook valt het dorpshuis onder een ander collectief energiecontract, dat goedkoper moet zijn.

Maatregelen om energiekosten te drukken

'Kijk dit is aangepast', vertelt Derk Reit van 't Ganzenust terwijl hij de meterkast open doet en een van die energiebesparende maatregelen laat zien. De afgelopen periode heeft de gemeente onder andere de cv-ketel vervangen, verwarmingsbuizen geïsoleerd en er is een nieuwe gasmeter geplaatst. De meter zou zuiniger zijn: 'We hadden een K10, en dat is nu een K6. Dat is nog zuiniger dan een K4', weet Reit te vertellen.
Het bestuur van de stichting heeft zelf afscheid genomen van de gasfrituur, die is vervangen door een elektrische. Allemaal om de kosten van de energierekening te dempen.

Medicijn tegen eenzaamheid

Reit, die al 44 jaar betrokken is bij het dorpshuis, is ook blij dat het open kan blijven. 'Ik ben er al bij betrokken sinds de opening. Het zou enorm zonde zijn als het zou verdwijnen', zegt hij. 'Het dorpshuis geeft reuring in het dorp.'
Derk Reit van 't Ganzenust
Derk Reit van 't Ganzenust © Martijn Klungel/RTV Noord
En het is een medicijn tegen eenzaamheid, weet voorzitter Jan Koers van het shantykoor: 'We hebben mensen bij het koor die alleen zijn. Wij halen ze gewoon op als ze geen vervoer meer hebben. Het oudste lid is 86. Die mannen genieten op zo'n avond. Anders blijven ze alleen maar thuis zitten en dat is ook niet de bedoeling.'

Maatregelen voor andere dorpshuizen

Omdat de problemen mogelijk ook bij andere dorpshuizen spelen, komt Westerwolde vanaf volgend jaar met een noodfonds. In dat noodfonds zit een half miljoen euro waar maatschappelijke instanties een beroep op kunnen doen als ze het hoofd niet meer boven water kunnen houden.
Hoeveel dorpshuizen daarvan gebruik gaan maken, weet de gemeente nog niet. Wel merkt het gemeentebestuur op dat de andere gemeentelijke gebouwen beter geïsoleerd zijn. Waar het 't Ganzenust energielabel G heeft, hebben andere gemeentelijke gebouwen energielabel A.