Energiecrisis komt 'als een tsunami' over Enexis heen: 'De opgave is enorm'

Een elektrische auto aan de laadpaal. in een wijk met zonnepanelen
Een elektrische auto aan de laadpaal. in een wijk met zonnepanelen © ANP
Netbeheerder Enexis trekt de komende acht jaar 800 miljoen euro uit om het elektriciteitsnet in onze provincie uit te breiden en te verzwaren. Dat is nodig om aan de 'explosief' stijgende vraag naar stroom te kunnen voldoen. Het tekort aan technisch personeel stelt het bedrijf daarbij voor 'de grootste uitdaging ooit'.
Voor de provincies Groningen, Drenthe en Overijssel samen steekt de netbeheerder een bedrag van 2,5 miljard euro in de uitbreiding van het stroomnet. Van dat bedrag worden ook gerelateerde werkzaamheden 'onder de grond' betaald, zoals het werk van Waterbedrijf Groningen.

'Komt als een tsunami over ons heen'

Het is een bekend gegeven: door de toegenomen vraag naar elektriciteit loopt het stroomnet tegen zijn grenzen aan. Enexis was zich bewust van de klus die dat met zich meebracht, maar kon de ontwikkeling simpelweg niet bijbenen. 'We doen al meer dan ooit, maar zien tegelijkertijd dat dat niet genoeg is', zegt woordvoerder Maartje Vermeer.
'Door de energiecrisis zien we een sneller groeiende vraag naar elektrificatie. Bedrijven willen het liefst vandaag nog van het gas af én hun daken vol zonnepanelen leggen. Consumenten willen steeds meer zonnepanelen en hebben de wens om elektrisch te verwarmen, koken en rijden. Daar is vaak een verzwaarde aansluiting voor nodig. Het aantal aanvragen daarvoor is verdubbeld.'
Verder is duidelijk dat er de komende jaren duizenden nieuwe woningen gebouwd gaan worden in het Noorden. Ook die moeten aangesloten worden op het net. 'We voelden de enorme opgave dus al wel en kijken continu vooruit, maar nu komt het echt als een tsunami over ons heen', zegt Vermeer.
Een op de drie straten in steden, dorpen en wijken zal open moeten
Rijksoverheid

Personeelstekort vraagt nieuw aanpak

Enexis zet de komende jaren alle zeilen bij om ook in 2050 aan de energiebehoefte te kunnen voldoen. Omdat het reguliere onderhoudswerk ook door moet gaan, is wel de vraag wie al dat werk moet uitvoeren.
'Niet alleen de netbeheerders, ook de aannemers kampen met personeelsschaarste. Dat is een van de grootste uitdagingen voor de komende jaren', zegt Vermeer.
Enexis ziet een oplossing in het bieden van jarenlange zekerheid aan gecontracteerde aannemers. Bedrijven die het werk - na een aanbesteding - mogen uitvoeren, krijgen een contract voor acht jaar. Vermeer: 'Dat zorgt ervoor dat aannemers ook bereid zijn te investeren in groei van personeel. Daarnaast zetten wij in op innovatie en procesverbetering, zodat we meer werk met minder mensen kunnen verrichten.'
Geen ruimte voor grote zon- of windprojecten
De beperking van het stroomnet heeft ook gevolgen voor investeringen in groene energie. Op dit moment kan Enexis geen grote zon- of windprojecten aansluiten op het net. Dat kan pas weer als er grootschalige netuitbreidingen gereed zijn.

Voor particulieren geldt dat ze altijd zonnepanelen kunnen leggen en dat die het 'in verreweg de meeste gevallen' altijd doen. Wel kan het op heel zonnige dagen voorkomen dat de omvormer uitvalt omdat de spanning te hoog oploopt, zegt Enexis-woordvoerder Vermeer. 'Dit zien we helaas in Groningen. Klanten kunnen deze klachten melden, zodat bekend is waar het probleem optreedt.'

Andere kabels, meer transformatorhuisjes

Hoe groot de aanpak van het stroomnet is, blijkt wel uit een verwachting van het Rijk. Die stelt dat een op de drie straten in steden, dorpen en wijken voor 2050 open zal moeten om het elektriciteitsnetwerk te verzwaren of uit te breiden. 'Dat is wel iets dat mensen zullen merken', bevestigt Enexis-woordvoerder Vermeer. 'Kabels worden vervangen, verzwaard of nieuw aangelegd. En er komen meer transformatorhuisjes in de wijk.'
Volgens Enexis worden de werkzaamheden zoveel mogelijk gecombineerd met klussen van het waterbedrijf of telecombedrijf.