Het cadeau van China komt thuis, maar heeft groot onderhoud nodig: 'Dit kost meer dan een paar ton'

Eén van de drie paviljoenen in de Chinese tuin die kampt met achterstallig onderhoud
Eén van de drie paviljoenen in de Chinese tuin die kampt met achterstallig onderhoud © Robert Pastoor/RTV Noord
De Hortus in Haren komt in handen van de gemeente Groningen. Als alles volgens plan verloopt dan komt de koop deze week definitief rond. Het bestuur van de Hortus hoopt dat er dan eindelijk groot onderhoud kan worden uitgevoerd aan, met name, de Chinese tuin. Dat is er namelijk sinds de opening in 1995 niet geweest.
Op dit moment is de Rijksuniversiteit Groningen nog de eigenaar, maar onderhoud van de tuinen wordt sinds 2012 niet meer door de universiteit ondersteund.
Het is Hortus gelukt om vanaf dat moment zwarte cijfers te schrijven, maar geld voor groot onderhoud was er niet. Dat is vooral goed terug te zien in de Chinese Tuin. De tuin werd aangelegd door Chinezen en met uitsluitend Chinees materiaal. Het was een cadeau van China aan de gemeente en provincie Groningen. De opening werd in 1995 verricht door toenmalig Koningin Beatrix.

Groot onderhoud

Sinds de opening is er geen groot onderhoud verricht aan de tuin. Dat is vooral terug te zien in de gebouwen, waaronder het theehuis. Zo is onder meer het houtwerk beschadigd, zijn er beschadigingen in de verf te zien en zijn de dakconstructies niet meer spic en span. Het achterstallig onderhoud is het Hortusbestuur al langere tijd een doorn in het oog. Naar eigen zeggen was het de bestuurders niet toegestaan om geldstromen aan te boren waarmee de tuin opgeknapt kan worden.
Schade die je op meerdere plekken in de Chinese tuin tegenkomt
Schade die je op meerdere plekken in de Chinese tuin tegenkomt © Robert Pastoor/RTV Noord
Bestuurslid Jan Pautsma hoopt dat het onder de nieuwe eigenaar, de gemeente, wel mogelijk is om aan bijvoorbeeld fondsenwerving te doen. Nog liever ziet hij dat het gemeentebestuur met geld over de brug komt. De Chinese tuin is immers een cadeau aan de gemeente geweest. 'Ik vind dat je een vriendschapscadeau wel op een adequate wijze moet onderhouden. Anders wordt het wel een heel merkwaardig verhaal.'
Chinese tuin bij Hortus toe aan groot onderhoud
Wethouder Rik van Niejenhuis (PvdA) heeft in elk geval voor de komende vijf jaar geld opzij gezet voor de Hortus. Hoeveel geld er beschikbaar komt, is nog niet bekend. Hij weet wel dat het geld niet toereikend is voor het complete onderhoud van de tuinen. 'Niet alles wat men zou willen kan, dan gaat het meteen over miljoenen. Dat geld is er niet. Het gaat over een kleine kwaliteitsimpuls en daarin moet de Hortus zelf een afweging in maken.'

Investeringen

Pautsma vindt dat er in elk geval voldoende geld uitgetrokken moet worden voor het onderhoud van de Chinese Tuin. Aan een paar duizend euro heeft hij in elk geval niet genoeg. 'Dat kost meer dan een paar ton, zeker. Dat houdt niet op bij een paar duizend. Je ziet bijvoorbeeld dat hout verweert en de Chinese opschriften vallen er af, die moet je dus vervangen', zegt hij terwijl hij voor een van de paviljoenen staat.
Een paviljoen in de Chinese tuin
Een paviljoen in de Chinese tuin © Robert Pastoor/RTV Noord
De Biotoop komt dus in handen van de politiek. Dat heeft volgens het bestuur van de Biotoop altijd een onzekere factor. 'Politiek blijft altijd onzeker omdat de politiek van gedachte kan veranderen, maar dat is all in the game', zegt een nuchtere Pautsma.

Hortus en Biotoop

De gemeente is niet alleen voornemens om de Hortus over te nemen van de RUG, maar ook de naastgelegen Biotoop. De beide terreinen maakten in het verleden onderdeel uit van de Biologie afdeling van de universiteit. De Biotoop is het voormalige biologisch centrum en de Hortus speelde een belangrijke rol in het plantenonderzoek.
Hortus werd in 1995 geopend. RTV Noord nam vlak voor de opening een kijkje, toen zag het er zo uit:
Terugblik naar de opening van de Chinese Tuin: 'Eigenlijk is dit het ideale landschap van de Chinees'