Tbs dader Jaagpadmoord met twee jaar verlengd: 'Kans op herhaling te groot'

Milton T., de dader van de Jaagpadmoord
Milton T., de dader van de Jaagpadmoord © Venema Media
De tbs met dwangverpleging van Milton T. (30), de dader van de Jaagpadmoord, is met twee jaar verlengd. Dat heeft de rechtbank maandag beslist. T. kreeg deze maatregel in december 2020 opgelegd voor het doodsteken van Hidde Bergman op het Jaagpad in Groningen.
Bergman was op 14 mei 2019 aan het hardlopen op het pad langs het Reitdiep, toen hij door T. met een mes werd gestoken. Hij overleed aan zijn verwondingen. T. leed op dat moment aan paranoïde wanen en hallucinaties en stak willekeurig iemand neer. Hij was volledig ontoerekeningsvatbaar op het moment van zijn daad. Zijn gedrag werd compleet beheerst door de stoornis.

'Kans op herhaling te groot'

Sinds zijn behandeling in een tbs-kliniek gaat het dankzij de medicatie veel beter met T. Hij verblijft in de Oostvaarderskliniek voor kwetsbare patiënten in Almere, waar schizofrenie bij hem is gediagnostiseerd. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) werkt hij goed mee aan zijn behandeling en zijn er al een aantal momenten geweest waarop hij begeleid op verlof kon.
Toch vinden de adviseurs het nog niet veilig om hem uit de kliniek te laten. Volgens de rechtbank is er nog steeds sprake van een ziekelijke stoornis en is de kans op herhaling te groot. Om terug te keren naar de maatschappij heeft T. nog een flinke weg te gaan.