FC Groningen in laatste oefenwedstrijd onderuit tegen Spezia

De spelers op het veld tijdens de oefenwedstrijd
De spelers op het veld tijdens de oefenwedstrijd © Stefan Bleeker/RTV Noord
FC Groningen heeft in de Spaanse badplaats Benidorm de laatste oefenwedstrijd van het trainingskamp met 2-0 verloren van Serie A-club Spezia Calcio 1906.
Hoofdtrainer Dennis van der Ree koos ervoor om in de eerste en de tweede helft een verschillend elftal in het veld te sturen, waardoor nog weinig kenmerken te zien zijn van een eventuele basiself voor begin januari, als de competitie in het Van Donge & De Roo Stadion tegen Excelsior wordt hervat.

Veendammer Zoet op doel

Wel kreeg Neraysho Kasanwirjo wederom een rol op het middenveld toebedeeld. Datzelfde gold voor Ragnar Oratmangoen, die onder Frank Wormuth meestal als linksbuiten of als 'tien' werd opgesteld.
Doelman Michael Verrips maakte na zo'n twee maanden blessureleed zijn rentree, nadat hij door een vervelende schouderblessure lang langs de kant stond. Bij de Trots van het Noorden ontbraken Laros Duarte, Marin Sverko, Daleho Irandust en Liam van Gelderen vanwege blessures.
Trainer Dennis van der Ree
Trainer Dennis van der Ree © Stefan Bleeker/RTV Noord
De Italianen, met Veendammer Jeroen Zoet onder de lat, hebben net als FC Groningen een teleurstellende eerste seizoenhelft achter de rug en staan op de zeventiende plaats in de Serie A. De eerste mogelijkheid van de wedstrijd was voor Radinio Balker, die de bal net niet goed kon verlengen na een gevaarlijke vrije trap van Tomas Suslov. Even later was jongeling Jorg Schreuders dicht bij de openingstreffer nadat Zoet een bal niet goed inschatte. Het schot van de middenvelder belandde echter in het zijnet.
Jeroen Zoet na afloop:
Jeroen Zoet: 'Zijn er bij de FC jongens die in Groningen geboren zijn?'

Aanvallend onmachtig

Daarna werden de Italianen de betere op het veld en dat leidde vijf minuten voor rust ook tot de openingstreffer. Rechtsbuiten Danielle Verde kopte een goede voorzet tegendraads in en liet Verrips kansloos. FC Groningen kwam in het eerste bedrijf niet tot uitgespeelde kansen tegen de Italiaanse ploeg, dat een paar dagen geleden nog met 3-1 van Sparta Rotterdam verloor.
Na rust stuurde Van der Ree een lading nieuwe spelers het veld in, waaronder aanvoerder Joey Pelupessy, Mike te Wierik en Ricardo Pepi. Dat leidde na rust niet tot het gewenste resultaat, want FC Groningen bleef aanvallend onmachtig. Ramon Pascal Lundqvist was na een goede vrije trap het dichtst bij een doelpunt, maar zijn schot werd gekeerd door Zoet. In de rebound schoot Thijmen Blokzijl voorlangs.
FC Groningen-doelman Verrips over zijn rentree:
Michael Verrips is blij dat hij weer minuten heeft kunnen maken: 'Goed gevoel'

Einde trainingskamp

Spezia verdubbelde na bijna een uur spelen de voorsprong dankzij een prachtig schot van Jakub Kiwior. De centrale verdediger krulde de bal van een meter of twintig knap achter Jan Hoekstra, die eveneens de tweede helft minuten mocht maken. FC Groningen probeerde het daarna nog wel, maar Zoet hoefde nauwelijks in actie te komen.
Langs de lijn stonden FC Groningen-supporters Bina Mulder uit Lewenborg en Erika en Diana Weijer uit De Wijert. © Stefan Bleeker/RTV Noord
Met de nederlaag is er eveneens een einde gekomen aan het trainingskamp van FC Groningen in Spanje. Woensdagochtend vliegt de ploeg terug naar Nederland, waar vrijdag alweer een oefenwedstrijd tegen FC Utrecht op het programma staat.
Dennis van der Ree over het trainingskamp en het duel tegen Spezia:
Dennis van der Ree: 'Prima trainingskamp'

Opstellingen

Opstelling FC Groningen eerste helft: Verrips; Dankerlui, Mariani, Balker, Kalley; Schreuders, Kasanwirjo, Oratmangoen; Lundqvist, van Bergen, Suslov.
Opstelling FC Groningen tweede helft: Hoekstra; Dankerlui, Blokzijl, Te Wierik, Määttä; Pelupessy, Lundqvist, Valente; Van Bergen, Pepi, Abraham.
Gele kaarten: Oratmangoen, Suslov, Dankerlui