Brug bij Stroobos volledig vrijgegeven na aanvaring (update)

Het vrachtschip uit het Duitse Papenburg ligt voor anker
Het vrachtschip uit het Duitse Papenburg ligt voor anker © Elwin Baas/RTV Noord
Een binnenvaartschip is dinsdagavond rond 20.20 uur tegen de brug over het Prinses Margrietkanaal bij Stroobos (Friesland) gevaren. Hierdoor raakte de brug zodanig beschadigd dat zowel vaar- als wegverkeer de resterende avond en nacht niet mogelijk was. De vaarweg is woensdagochtend rond 07.45 uur weer vrijgegeven. Om 12.15 uur kon ook het wegverkeer weer veilig over de brug.
Volgens een woordvoerder van Rijkswaterstaat zijn er geen gewonden gevallen, 'maar de schrik zit er goed in bij de bemanning en het bedieningspersoneel'. Het schip, een Duits vrachtschip, liep schade op aan de stuurhut.

Stuurhut uit water gehaald

Het Prinses Margrietkanaal, tussen Lemmer en Delfzijl, was na het ongeluk afgesloten. 'Met behulp van duikers en een kraan zijn delen van het stuurhuis uit het Prinses Margrietkanaal gehaald. Hierna is de vaarweg weer vrijgegeven', laat Rijkswaterstaat woensdagochtend op Twitter weten.
De schade aan de stuurhut
De schade aan de stuurhut © Persbureau Meter

Mist

Het is niet bekend hoe de aanvaring heeft kunnen plaatsvinden. Rijkswaterstaat durft niet te zeggen of mist de oorzaak was. Woordvoerder Anne van der Meer wil daarvoor eerst de uitkomsten van het politieonderzoek afwachten.
De laatste jaren zijn er vaker aanvaringen geweest op de vaarroute Lemmer-Delfzijl.
Dit bericht is aangevuld met meer informatie van Rijkswaterstaat