Boswijk in Sappemeer wil eigen wijkgebouw: 'Straks is echt alles weg uit de wijk'

Bestuursleden Hendrik de Jonge en Joost Ruzius op de plek waar het wijkgebouw moet komen
Bestuursleden Hendrik de Jonge en Joost Ruzius op de plek waar het wijkgebouw moet komen © Jeroen Willems/RTV Noord
Inwoners van Boswijk in Sappemeer willen met geld van het Nationaal Programma Groningen (NPG) een wijkgebouw realiseren. De bewoners hopen met een eigen gebouw de leefbaarheid in de wijk te verbeteren.
In de herfst van 2019 zijn basisscholen Theo Thijssen en St. Antonius uit Boswijk verdwenen. De scholen gingen op in een nieuw kindcentrum aan de andere kant van het spoor.
'Dat is gewoon zonde. Die scholen zijn zo belangrijk voor de leefbaarheid in de wijk. Alles is naar de nieuwbouwwijk verplaatst', zegt voorzitter Joost Ruzius van de Stichting Bewoners Organisatie Boswijk (SBOB).

Geen sportzaal meer

Andere voorzieningen die in de afgelopen jaren uit de wijk zijn verdwenen, zijn de peuterspeelzaal, de huisartsenpraktijk en de apotheek. Door de sloop van de Theo Thijssenschool is ook de enige sportzaal in de wijk verloren gegaan.
'De gemeente wil graag dat kinderen gaan sporten, ook om overgewicht tegen te gaan, maar hier in de wijk kunnen ze nergens terecht. Als kinderen uit deze wijk willen sporten moeten de ouders altijd mee, want dan moeten ze de hoofdweg over', zegt Ruzius.

De Tibbe staat te koop

Het bestuur van de SBOB vergadert meestal bij een van de bestuursleden thuis of komt samen in kegel- en zalencentrum De Tibbe, maar dat staat sinds een paar maanden te koop.
'Als dat straks wordt verkocht is het maar de vraag of wij en andere groepen daar nog terecht kunnen. Als De Tibbe verdwijnt is echt alles weg uit de wijk', zegt Ruzius.
Kegel- en zalencentrum De Tibbe in Sappemeer
Kegel- en zalencentrum De Tibbe in Sappemeer © Jeroen Willems/RTV Noord

Nog veel werk te doen

De eerste gesprekken met de gemeente Midden-Groningen over de ingediende plannen zijn volgens Ruzius positief. 'Er is een goed contact met de mensen die het project begeleiden, maar er moet nog heel veel gebeuren. We gaan nu op zoek naar mensen die ons kunnen helpen met het maken van een ontwerp en we hopen dat een projectontwikkelaar hier brood in ziet. Mogelijk in combinatie met woningen', zegt Ruzius.
NPG-project Dorp- en wijkplannen
37 dorpen en wijken in de gemeente Midden-Groningen krijgen geld van het NPG (12.000 euro) om een dorps- of wijkvisie op te stellen. Bovendien krijgt elk dorp of iedere wijk 20.000 euro om de eerste plannen uit te voeren. Verder is er jaarlijks 465.000 beschikbaar voor uitvoering van plannen in de gehele gemeente. De eerste vijf dorpen en wijken die aan de slag gaan, zijn Noordbroek, Kolham, Zuidbroek, Harkstede en de wijk Boswijk in Sappemeer.

Woningbouw en verkeersveiligheid

De dorpen Zuidbroek, Kolham, Noordbroek en Harkstede zijn ook begonnen met het opstellen van een wensenlijstje. In de meeste gevallen zijn de plannen minder concreet dan in Boswijk. In Noord- en Zuidbroek hebben ze al wel een paar belangrijke thema's vastgesteld zoals woningbouw, verkeersveiligheid en duurzaamheid.

IJsbaan verharden

In Kolham willen ze graag het gebied rondom de scholen en het dorpshuis aanpakken. De gymzalen, de kantine en de tennisvelden worden als mogelijke opties genoemd. Er is ook een wens om de ijsbaan te verharden zodat daar ook in de zomer activiteiten kunnen worden georganiseerd.

Harkstede wil haventje

In Harkstede zijn ze door de komst van Meerstad al wat langer bezig met het maken van een toekomstvisie. Het dorp wil de eigen identiteit behouden en de infrastructuur verbeteren. Bijvoorbeeld door een betere ontsluiting van Borgmeren. Verder zijn er wensen voor meer speelvoorzieningen, een haventje en een ontmoetingsplek in MFC Borgstee.