Familiebedrijf Koninklijke Sjouke Dijkstra na 138 jaar in andere handen: 'Is een ding, maar voelt goed zo'

Het hoofdkantoor in Leek
Het hoofdkantoor in Leek © Google Maps
Dijkstra Groep is per 1 januari niet meer in handen van de oorspronkelijke familie Dijkstra. Het familiebedrijf dat onder meer bestaat uit Koninklijke Sjouke Dijkstra en MUG Ingenieursbureau, is overgenomen door het huidige management en een investeerder.
Het familiebedrijf in de weg- en waterbouw werd in 1884 opgericht door Sieger Dijkstra (eerste generatie). Na betovergrootvader Sieger, overgrootvader Sjouke, grootvader Sieger en vader Sjouke, zwaait zoon Sieger Dijkstra sinds 1998 de scepter. De huidige Sieger is daarmee de laatste, als vertrekkend voorzitter van de Raad van Commissarissen.
'Het is wel een ding, maar de overname is niet onverwacht. We zijn hier al langer mee bezig. Het voelt goed zo, het is in goede handen', doelt Dijkstra op de nieuwe directie die bestaat uit Edwin Oostinga en Erik Poel.
Sieger Dijkstra
Sieger Dijkstra © Soleila

Alle aandelen verkocht

Het duo maakt sinds vorig jaar deel uit van het directieteam van Dijkstra Groep, die verder bestaat uit scheidend directeur Wim de Keijzer en financieel directeur Theo Brattinga.
'Oostinga en Poel beschikken over gedegen ervaring in de ingenieurs- en aannemersbranche, maar ook over een groot netwerk. Na een zorgvuldig proces nemen ze nu met Convent Capital (Nederlandse investeringsmaatschappij, red.) als duurzame investeerder alle aandelen van het bedrijf over, inclusief de deelnemingen in Asfaltproductie Westerbroek, Asfalt Kennis Centrum en AKROH slijtlagen', zegt Dijkstra.
Binnen Dijkstra Groep is Koninklijke Sjouke Dijkstra actief als aannemer in grond-, weg-, water- en civiele betonbouw. KSD is één van de aannemers binnen Combinatie Herepoort die werkt aan het project Aanpak Ring Zuid in Groningen. MUG Ingenieursbureau opereert landelijk en levert ontwerp- en adviesdiensten op het gebied van infra, water, natuur, milieu, archeologie, energie, geo-ict & data, specialistische maatvoering en landmeten.

Situatie ringweg

Dijkstra benadrukt dat de overname niets te maken heeft met het verbouwen van de zuidelijke ringweg in Groningen. Vorige week werd bekend dat aannemer Jansma Drachten failliet ging vanwege 'aanzienlijke verliezen'. Dat bedrijf maakt net als Koninklijke Sjouke Dijkstra deel uit van het consortium Combinatie Herepoort, dat verder uit Roelofs Wegenbouw, Oosterhof Holman en de Duitse aannemers Max Bögl en Züblin bestaat.
'De ringweg staat hier verder los van. Dit is een stap waar we al eerder naartoe hebben gewerkt. Koninklijke Sjouke Dijkstra is een gezond en robuust bedrijf. Laat duidelijk zijn dat de ringweg heel erg pijn doet, maar de continuïteit is en blijft, daar hoeven we ons geen zorgen om te maken', aldus Dijkstra.
Werkzaamheden door Koninklijke Sjouke Dijkstra aan de Fazanthof in Ten Boer
Werkzaamheden door Koninklijke Sjouke Dijkstra aan de Fazanthof in Ten Boer © Sjoukedijkstra.nl

Staatslot

Volgens Dijkstra draagt investeerder Convent Capital bij om de dienstverlening te versterken en te verbreden. Het bedrijf biedt werk aan ruim 230 medewerkers en heeft vestigingen in Leek en Zwanenburg (bij Amsterdam).
Het bedrijf werd ooit opgezet door de eerste generatie Dijkstra. Hij won de hoofdprijs in de Staatsloterij in 1884. Met het prijzengeld, 500 gulden, zette hij het familiebedrijf op.
Het winnende staatslot uit 1884
Het winnende staatslot uit 1884 © RTV Noord