OM vervolgt agent die fietser aanreed op Friesestraatweg

De aangereden fietser raakte ernstig gewond
De aangereden fietser raakte ernstig gewond © ProNews
Het Openbaar Ministerie gaat een agent vervolgen die op 7 februari een 21-jarige fietser aanreed op de Friesestraatweg in de stad Groningen. De fietser raakte daarbij zwaargewond
Het slachtoffer kwam uit de naastgelegen Van Goghstraat en werd geschept door de politiewagen die geen sirene en zwaailichten voerde. Behalve de fietser raakten ook de twee agenten in de auto gewond.

Lading van vrachtwagen

De politieauto was onderweg om collega's hulp te verlenen bij een andere melding. Volgens ooggetuigen reed de politieauto veel te hard over de weg waar de maximumsnelheid 50 kilometer per uur is.
'Het was alsof je bij de botsing een lading van een vrachtwagen hoorde vallen. Echt niet normaal', zei een van de ooggetuigen een dag na het ongeluk.

Verkeersregels overtreden onder voorwaarden

Politieagenten mogen met hun dienstvoertuig harder rijden dan de maximumsnelheid. Ook mogen ze door rood licht rijden als dat noodzakelijk is voor hun werk. Daar wordt wel een strenge voorwaarde aan gesteld: ze mogen het overige verkeer niet in gevaar brengen.
Dat is de vraag die centraal zal staan in de rechtbank: heeft de agent te hard gereden, het verkeer in gevaar gebracht en daarmee de kans op een aanrijding vergroot?
Na het ongeluk deed de Rijksrecherche onderzoek naar de toedracht. Daar is nu een strafrechtelijke vervolging uit voortgekomen. De strafzaak dient in februari.