'De mensen die bommen zien en horen vallen, zíj zijn het allerbelangrijkst'

Kees Huizinga
Kees Huizinga © RTV Noord
Zo'n twintig jaar gelden vertrok Kees Huizinga naar Oekraïne om een boerenbedrijf te starten. Na de Russische invasie op 24 februari woont hij inmiddels bijna tien maanden in oorlogsgebied. Opgeven doet de in Hellum opgegroeide Huizinga echter niet. Hij werpt zich op als spreekbuis van de boeren en het volk van Oekraïne. Het ging allemaal niet onopgemerkt voorbij aan de Groningers: ze nomineerden Huizinga als een van de drie kanshebbers voor de titel Groninger van het Jaar.
Ook al is het op zijn boerenerf Kischenci - een paar uur rijden van Kyiv - relatief rustig, het oorlogsgeweld gaat niet voorbij aan Huizinga. 'Op dag één van de oorlog vloog een raket over onze boerderij. Het leek nog op een soort vliegtuiggeluid, maar even verderop was een explosie in een munitiedepot', weet de akkerbouwer nog. 'Dat is alles wat ik ongeveer heb meegemaakt. Gelukkig maar', vertelt hij opgelucht.
Bekijk hier het volledige gesprek met Kees Huizinga:
Kees Huizinga: 'De mensen die bommen horen vallen, zijn het allerbelangrijkst'
Huizinga helpt oorlogsslachtoffers in Oekraïne onder meer via zijn vrienden. Zij zamelen hulpgoederen in in Huizinga's geboorteplaats Hellum, om die vervolgens richting het front te vervoeren. 'Daar zitten de mensen die de bommen zien en horen vallen. Zíj zijn eigenlijk het belangrijkst in dit verhaal', prijst hij de bevolking.
De nominatie voor de Groninger van het Jaar-verkiezing noemt hij 'onverwachts'. 'Er zijn zoveel Groningers die veel doen voor Groningen. Dat ik toevallig, door omstandigheden, een poosje op tv ben gekomen voelt wel dubbel.'
[Inbox: Hoe kun je stemmen?
Wil je stemmen op een van de kandidaten? Doe dat dan via www.rtvnoord.nl/gvhj. Dit kan tot vrijdagmiddag 23 december 17.00 uur. Daarna wordt vanaf 18.00 uur in Noord Vandaag door verkiezingsleider Joyce Kranenborg de winnaar bekendgemaakt.
Naast Kees Huizinga zijn ook Gea Topelen Wilkens en André Hateboer genomineerd.]