Bevrijdingsfestival krijgt alleen bij gratis toegang geld van provincie

Het Bevrijdingsfestival-podium in het Groninger Stadspark
Het Bevrijdingsfestival-podium in het Groninger Stadspark © Paul van Koelen
Het Groninger Bevrijdingsfestival krijgt alleen subsidie van de provincie Groningen bij gratis toegang. Zo niet, dan gaat de hand op de knip.
Gedeputeerde Mirjam Wulfse geeft hiermee invulling aan een motie die eerder in Provinciale Staten is ingediend. Ook de gemeente Groningen heeft een dergelijke voorwaarde neergelegd bij de festivalorganisatie.
In aanloop naar de editie van afgelopen voorjaar ontstond ophef, omdat de organisatie zich genoodzaakt zag een entreeprijs van vijf euro te vragen. Dat was nodig volgens festivaldirecteur Ebel Jan van Dijk, omdat het evenement anders niet uit de kosten zou komen.

Festivalorganisatie heeft duidelijkheid

Dat was tegen het zere been van lokale en provinciale politici. Zij vinden dat een toegangsprijs voor een drempel zorgt en het festival daardoor minder toegankelijk is dan het zou moeten zijn. Wulfse is het daarmee eens en geeft de organisatie van het Bevrijdingsfestival nu duidelijkheid.
‘We hadden de voorwaarde al staan. Er is een hele discussie rond de Bevrijdingsfestivals. De Staten hebben gezegd: we willen dat er extra subsidie komt voor het festival, maar dan moet het wel toegankelijk zijn voor iedereen’, zegt Wulfse.
De kou is uit de lucht tussen de festivalorganisatie en de provincie , meent Wulfse. Vorig jaar beet de gedeputeerde nog stevig van zich af richting festivaldirecteur Van Dijk, die volgens haar de begroting ‘meer dan verdubbelde’ en voor een gratis festival ‘maar moest snijden in de kosten’.
Volgens Wulfse zijn beide partijen nu weer goed met elkaar in gesprek. De voorwaarde om het festival gratis te maken, verandert daar volgens de provinciebestuurder niets aan.

Andere activiteiten krijgen ook steun

De provincie Groningen komt daarnaast met een pakket om grote terugkerende evenementen een steuntje in de rug te geven. Met een budget van in totaal 308.000 euro worden onder meer evenementen als WinterWelvaart, Tocht om de Noord, Op Roakeldais, Middeleeuws Ter Apel en Pagefestival Stadskanaal ondersteund.