Speciale parkeerpas voor vrijwilligers van maatschappelijke organisaties

Een bord voor betaald parkeren
Een bord voor betaald parkeren © ANP
De gemeente Groningen wil maatschappelijke organisaties die met vrijwilligers werken, tegemoetkomen in de oplopende parkeerkosten. Verschillende organisaties trokken bij de wethouder aan de bel omdat in steeds meer Groningse wijken betaald parkeren geldt.
Vrijwilligers van de Luisterlijn, een organisatie die dag en nacht telefonisch emotionele ondersteuning biedt, schrokken bijvoorbeeld toen ze moesten betalen voor hun parkeerplek.

32 uur per week

De gemeente wil per 1 mei 2023 een bezoekerspas introduceren waarmee vrijwilligers in totaal 32 uur per week gratis kunnen parkeren in het vergunningsgebied waar de organisatie gevestigd is. 'Vrijwilligers worden zo op maat bediend', zegt de gemeente.
De maatschappelijke parkeervergunning moet gelden voor vrijwilligers- en welzijnsorganisaties, basis- en middelbaaronderwijs en zorginstellingen. Ook kinderopvang en peuterspeelzalen moeten in aanmerking komen voor de vergunning.

Kosten

Instanties moeten wel betalen voor de maatschappelijke parkeervergunning. Die prijs komt te liggen op €120,45. Dat is net zoveel als de kosten voor een bedrijvenvergunning, die instanties nu al kunnen aanvragen.
De maatschappelijke parkeervergunning wordt daarmee vooral interessant voor instanties die meerdere vergunningen hebben: een tweede bedrijvenvergunning kost namelijk €529,25 per jaar. Een eventuele tweede maatschappelijke parkeervergunning kost €120,45 en is daarmee fors goedkoper.

Niet méér autoparkeren

De gemeente wil voorkomen dat de nieuwe parkeervergunning tot gevolg heeft dat er meer auto's geparkeerd worden in Groningen. Daarom mogen instanties niet meer dan vijf vergunningen hebben. Daar vallen de nu al bestaande bedrijvenvergunningen onder, net als de nieuwe maatschappelijke parkeervergunningen.
Fulltime medewerkers kunnen parkeren met de bedrijvenvergunning en vrijwilligers met de maatschappelijke parkeervergunning, is de gedachte. Zo kan een instantie bijvoorbeeld drie bedrijvenvergunningen en twee maatschappelijke parkeervergunningen hebben: samen zijn dat er immers vijf.

Blijdschap bij CDA

Het CDA maakte zich hard voor de invoering van de maatschappelijke parkeervergunning. 'Ik ben heel blij dat de vergunning er na jaren aandringen eindelijk komt', zegt fractievoorzitter Jalt de Haan.
'Het is mooi dat de vergunning beschikbaar wordt voor een brede groep organisaties, al mis ik binnen die groep nog wel de sportverenigingen. Bovendien ben ik er niet blij mee dat er maximaal vijf vergunningen beschikbaar komen per organisatie. Wat mij betreft zou dat maximum eraf gaan. Daar wil ik graag nog een debat over.'