DUO-gebouw breidt uit: 'Hoeft niet in dezelfde stijl als huidige pand'

Het DUO-gebouw
Het DUO-gebouw © Archief FPS/Jos Schuurman
Het markante DUO-gebouw in de stad Groningen wordt de komende jaren groter. Het Rijksvastgoedbedrijf gaat het gebouw uitbreiden, zodat er meer plek komt voor ambtenaren.
Het nieuwe, uitgebreide kantoor moet in 2028 klaar zijn.

DUO en Belastingdienst

De nieuwbouw komt te staan op een nu nog onbebouwd stuk terrein naast het huidige DUO-kantoor. De Dienst Uitvoering Onderwijs en de Belastingdienst gaan er samen in werken.
De plannen voor het nieuwe rijkskantoor worden in 2023 verder uitgewerkt. 'Betrokken partijen en omwonenden worden tijdig geïnformeerd over de voortgang', laat het Rijksvastgoedbedrijf weten.

'Huidig gebouw altijd al te klein'

'Het huidige DUO-gebouw is eigenlijk al te klein sinds we er elf jaar geleden introkken', zegt DUO-woordvoerder Tea Jonkman. 'Daarom huren we al lange tijd ruimte bij, bijvoorbeeld in het Cascade-complex in Groningen. Daar werken ongeveer negenhonderd mensen van ons.'
Wij willen graag bij elkaar zitten, dus het mes snijdt aan twee kanten
Tea Jonkman over de Dienst Uitvoering Onderwijs en Belastingdienst
'Het Rijksvastgoedbedrijf wil meer werk in eigen gebouwen doen', zegt Jonkman. 'Op die manier heb je bijvoorbeeld meer invloed op de duurzaamheid van een gebouw. En wij willen graag bij elkaar zitten, dus het mes snijdt aan twee kanten.'
Hoe de uitbreiding van het DUO-gebouw eruit komt te zien, weet Jonkman nog niet. 'Het is nog de vraag of dat in dezelfde stijl wordt als het gebouw dat er nu staat. Er komt een aanbesteding, dus dat hoeft niet zo te zijn. Maar het moet natuurlijk wel in de omgeving passen', zegt de woordvoerder.

Woningen

Mogelijk zijn de nieuwe kantoren niet de enige uitbreiding op de Kempkensberg. De gemeente Groningen onderzoekt of er in het gebied ook woningbouw kan worden toegevoegd.