Gemeente is nu echt akkoord met verhuizing Pannekoekschip, maar gang naar rechter wacht

© Jaap Elevelt/Groningen in Beeld
Een ruime meerderheid van de gemeenteraad van Groningen heeft na jarenlang praten ingestemd met de verplaatsing van het Pannekoekschip. Eigenaar Marjon Meiboom van het in Groningen wereldberoemde restaurant is erg blij met de steun van de politici, maar ze verwacht dat de verplaatsing nog wel even duurt.
Het huidige schip zal aangekocht worden door de gemeente. Het bedrijf zal vervolgens worden voortgezet op een ander schip dat in de Oosterhaven komt te liggen.

Fel tegenstander

Bewoners van die haven zijn fel tegenstander van de plannen. Ze vrezen dat het ten koste zal gaan van onder meer de dynamiek van de haven. De tegenstanders pikken het besluit van de gemeenteraad niet: ze kondigen een rechtszaak tegen de gemeente aan.
Wij achten de kans groot dat dit allemaal niet doorgaat
Christa Beukers namens de tegenstanders
‘Wij achten de kans groot dat dit allemaal niet doorgaat’, zegt Christa Beukers namens de tegenstanders met veel zelfvertrouwen. Ze wil niet prijsgeven waarom ze zo zeker zijn van hun zaak. ‘Wij pakken dit heel gedegen aan. Het is jammer dat dit moet gebeuren.’

Uitzondering

De gemeenteraad moest instemmen met de verhuizing omdat het zonder die toestemming niet is toegestaan om een horecagelegenheid te exploiteren in de haven. De gemeente heeft daar dus een uitzondering voor gemaakt. Dat gebeurt omdat de gemeente niet alleen het huidige schip aan het Schuitendiep opkoopt, maar daarmee ook de ligplaats.
Het is gewoon geweldig dat die toestemming er is gekomen
Marjon Meiboom - eigenaar Pannekoekschip
Ondanks de dreiging van een rechtszaak is Marjon Meiboom toch erg uitgelaten. ‘Het is toch gewoon geweldig dat die toestemming er is gekomen. We gaan nu rustig verder. Ik hoop vooral dat iedereen blij is, als we er eenmaal liggen.’
Ook Meiboom is zich er van bewust dat de rechtszaak de boel zal vertragen.

Gang naar rechter wel verwacht

‘De gang naar de rechter had ik wel verwacht. Het is jammer dat het daardoor langer gaat duren. Ik denk dat ze tot het einde blijven doorvechten. Het is jammer en vooral niet nodig. We zouden elkaar allemaal wat moeten gunnen. Bovendien komen wij alleen maar gezelligheid brengen’, zegt ze vol goede moed.