Raad Groningen gaat op herhaling en spreekt zich weer uit voor behoud kinderhartcentrum

Aanbieding petitie 'Laat UMCG een (kind)hartcentrum blijven’ op 8 februari in Den Haag
Aanbieding petitie 'Laat UMCG een (kind)hartcentrum blijven’ op 8 februari in Den Haag © ANP
In navolging tot eerder dit jaar heeft de voltallige gemeenteraad van Groningen zich opnieuw uitgesproken voor het behoud van het kinderhartcentrum in het UMCG in Stad.
Toch is er een verschil. Toen de gemeenteraad zich in januari uitsprak was de samenstelling anders dan nu het geval is. De raad is na de gemeenteraadsverkiezingen in maart van samenstelling veranderd. Ondanks die veranderde samenstelling is de gehele raad het dus nog altijd met elkaar eens; het kinderhartcentrum moet behouden blijven voor Groningen.
Onlangs sprak ook Provinciale Staten zich unaniem uit over over het belang van de afdeling. De provinciale politici willen ook dat zorgminister Ernst Kuipers (D66) zijn voornemen om de afdeling te sluiten terugtrekt.

'Goede lobby'

‘Wij roepen het college van burgemeester en wethouders op om écht een goede lobby te voeren richting de minister van zorg. Er moet op aangedrongen worden, ook bij Kamerleden’, aldus PvdA-raadslid Els van der Weele.
Burgemeester Koen Schuiling (VVD) ziet eveneens het belang van het behoud van de zorgafdeling. ‘Dit gaat niet alleen over Noord-Nederland, maar in onze optiek ook over de nationale gezondheidszorg.’

Kritiek

Eerder deze maand kwam het Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) met een zeer kritisch rapport over het kabinetsbesluit. Den Haag wil naast Groningen ook Leiden ontdoen van de gespecialiseerde hartzorg. Volgens de autoriteit moet er eerst een nieuw plan worden opgesteld voordat er hervormingen worden doorgevoerd. Het plan zou de toegankelijkheid van zorg op academisch niveau ondergraven in onder meer het noorden van het land.