112-nieuws donderdag 22 december: Brandende trucks op A7 en in Garmerwolde • Brand door vuurwerk in Delfzijl

De brand zorgt voor veel rook
De brand zorgt voor veel rook © ProNews
In dit liveblog houden we je deze donderdag op de hoogte van het laatste 112-nieuws in Groningen. Je vindt hier een overzicht van ongelukken, branden en misdrijven in onze provincie.
In dit blog lees je de nieuwste update bovenaan.

18.20: Kettingbotsing op N355

Op de Feiesestraatweg (N355) tussen Reitdiephaven en Hoogkerk zijn drie auto's betrokken geraakt bij een ongeval. De hulpdiensten waren ter plaatse, het is niet duidelijk wat de oorzaak van het ongeval was. Er waren geen rijstroken afgesloten, toch ondervond het verkeer enige hinder van het ongeval. Het is niet bekend hoe de betrokkenen eraan toe zijn.
Drie auto's waren betrokken bij de botsing
Drie auto's waren betrokken bij de botsing © Venema Media

15.40: Brand in vrachtwagen in Garmerwolde

Op de Grasdijkweg in Garmerwolde woedt brand in een vrachtwagen. De gehele cabine heeft vlam gevat. De brandweer is aanwezig en heeft opgeschaald naar middel brand. Het is niet bekend hoe de brand is ontstaan.

13.30: A7 vanavond deels dicht voor wegslepen kraanwagen

De rechterrijstrook van de A7 richting Groningen blijft de rest van de dag dicht. De uitgebrande kraanwagen die ter hoogte van Frieschepalen op de vluchtstrook staat, wordt vanavond vanaf 20:00 uur weggesleept. Op dat moment gaat de weg opnieuw dicht tussen Drachten-Centrum en Frieschepalen. Rijkswaterstaat verwacht dat die werkzaamheden tot middernacht duren.

12.50: Portier in Stad bespoten met pepperspray

Aan de Grote Markt in de stad Groningen is in de nacht van woensdag op donderdag een portier met pepperspray in het gezicht gespoten. Een 27-jarige Stadjer is aangehouden als verdachte. De man verzette zich tegen zijn aanhouding door agenten te beledigen en naar ze te spugen. De portier heeft aangifte gedaan.

12.20: Werknemer gewond bij val van dak

Bij een woning op de hoek van de Zuiderkroon en Schorpioen in Hoogezand is donderdagochtend een gewonde gevallen bij werkzaamheden aan het dak. Tijdens het leggen van zonnepanelen kwam een werknemer ten val. Hij belandde daarbij op een onderliggend dak. Het slachtoffer is gewond naar het ziekenhuis gebracht.
De hulpdiensten helpen het slachtoffer op het dak in Hoogezand
De hulpdiensten helpen het slachtoffer op het dak in Hoogezand © Venema Media

12.00: Brand in woning Delfzijl door vuurwerk op deurmat

Aan de Zwaluwoever in Delfzijl heeft een bewoner in de nacht van woensdag op donderdag brand ontdekt bij zijn voordeur. Volgens een politiewoordvoerder is er vuurwerk op de deurmat gelegd. 'Door de explosie is ook schade aan de woning ontstaan.'
De brandweer had de brand snel onder controle. De politie doet onderzoek en roept eventuele getuigen zich op te melden. Ook mensen die camerabeelden hebben wordt gevraagd deze te delen.
Politie en brandweer onderzoeken de brand in Delfzijl
Politie en brandweer onderzoeken de brand in Delfzijl © ProNews

10.30: Wegslepen kraanwagen kan nog enige tijd duren

Het wegslepen van de kraanwagen op de A7 kan nog enige tijd duren. Rijkswaterstaat laat een gespecialiseerd bedrijf komen om de wagen weg te krijgen. Hoeveel tijd dat in beslag neemt, kan woordvoerder Anne van der Meer niet zeggen.
De snelweg zelf heeft door de brand geen schade opgelopen, zegt Van der Meer. 'De chauffeur is na zijn klapband de vluchtstrook opgestuurd. Dat was heel mooi.'

9.45: Eén rijbaan naar Groningen vrijgegeven

Rijkswaterstaat heeft op de A7 richting Groningen één rijbaan vrijgegeven. Het gaat om de linkerbaan, langs de middengeleider. De eerste auto's rijden weer richting Stad.
De brandweer is bijna klaar met het blussen van de kraanwagen die in brand stond. 'We controleren de laatste hittehaardjes', zegt woordvoerder Johan Bosklopper. 'De eerste twee bluswagens zijn alweer terug naar de kazerne. We zijn nu bezig met het verder reinigen van het wegdek.'
De oorzaak van de brand is nog niet officieel bekend. 'Maar de chauffeur heeft ons verteld dat hij een klapband kreeg', zegt Bosklopper.
Rijkswaterstaat maakt een plan van aanpak voor het wegslepen van de wagen.
Verkeer op de A7 rijdt weer, op de achtergrond de uitgebrande kraanwagen
Verkeer op de A7 rijdt weer, op de achtergrond de uitgebrande kraanwagen © Elwin Baas/RTV Noord

9.30: A7 richting Friesland weer open

De A7 in de richting van Friesland is door Rijkswaterstaat weer vrijgegeven. De brandende kraanwagen op de snelweg zorgt er nog wel voor dat de weg naar Groningen nog dicht is. Daar staat dan ook nog een lange file. Verkeer wordt daarom vanaf knooppunt Heerenveen omgeleid via de A32 en A28.
Kraanwagen brandt op A7

08.00: Kraanwagen in brand op de A7

Op de A7 bij Frieschepalen staat een kraanwagen in brand. Volgens de brandweer is de A7 daar in beide richtingen (Groningen en Drachten) afgesloten vanwege het gevaar van ontploffing van de banden. 'Wij bestrijden het vuur met twee blusvoertuigen en een schuimblusvoertuig', laat een brandweerwoordvoerder weten.
Een zogeheten telescoopkraan staat in brand
Een zogeheten telescoopkraan staat in brand © Noordernieuws

Weg richting Groningen langer dicht

De afhandeling van de brand duurt volgens Rijkswaterstaat tot ongeveer 11.00 uur. 'De vertraging richting Groningen is fors. Om 08.15 uur was er meer dan een uur vertraging vanaf Drachten-Centrum. Verkeer richting het noorden wordt daarom omgeleid vanaf knooppunt Heerenveen via Zwolle over de A32 en A28. De weg richting Drachten blijft naar verwachting tot 09.15 uur dicht. Richting Groningen zal de weg langer dicht blijven.'

Grote brand

De kraanwagen was onderweg en vatte door onbekende oorzaak vlam. De chauffeur zette de kraanwagen op de vluchtstrook. Volgens de brandweer raakte niemand gewond. Rond 08.25 uur heeft de brandweer opgeschaald naar grote brand. 'Om over voldoende water te beschikken is extra blusvoertuig en een waterwagen gealarmeerd', aldus de brandweer.

Ooggetuige

Ludo Raedts reed vanochtend in zijn auto langs de kraanwagen. 'Ik stond vast aan de andere kant. Kon de hitte voelen en schrok toen een band (?) ontploft.'
Brandweerlieden blussen de kraanwagen
Brandweerlieden blussen de kraanwagen © Noordernieuws

Glasplaat op de weg

Eerder vanochtend sloot de A7 tussen Foxhol en Westerbroek (in de richting Groningen) al vanwege glas op de weg tijdens een ander incident. Die weg is inmiddels weer open, meldt Rijkswaterstaat rond 08.45 uur.