Medewerkers UMCG krijgen tien procent loonsverhoging

Het UMCG
Het UMCG © Jos Schuurman/FPS
Personeel van universitaire ziekenhuizen, waaronder het UMCG, krijgt volgend jaar een loonsverhoging van tien procent. Op 1 januari gaan de salarissen met zes procent omhoog, in november nog eens met vier procent.
De zorgbonden hebben daarover een akkoord bereikt met de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU). De loonsverhoging geldt voor alle ruim 80.000 werknemers van de zeven umc's. Vakbonden overwogen vorige maand nog naar de rechter te stappen, omdat NFU volgens hen weigerde om cao-afspraken over loonsverhogingen na te komen. Afgesproken was dat de lonen zouden meestijgen met de inflatie, die nu ongekend hoog is.

Compenseren

De bonden mikten voor volgend jaar op 11,3 procent; nu is dus tien procent afgesproken. 'Dat betekent wel dat we van de werkgevers verwachten dat ze er bij de volgende cao-afspraken alles aan zullen doen om de inflatie te compenseren', zegt FNV-bestuurder Elise Merlijn tegen het ANP.

Grote wissel

De NFU benadrukt juist dat door het bereikte akkoord de koopkracht van werknemers op peil kan blijven. "In het belang van onze medewerkers hebben we de uiterste randen opgezocht van wat financieel nog verantwoord is'. zegt NFU-onderhandelaar Gabriël Zwart tegen het persbureau. Volgens hem trekt het akkoord 'een heel grote wissel' op de financiële situatie van umc's.