CO2-opslag in Noord-Nederland van de baan

DEN HAAG - De omstreden plannen voor de opslag van CO2 in lege gasvelden in Noord-Nederland zijn van de baan. Het kabinet kiest voor de opslag van het broeikasgas onder zee. Dat heeft minister Maxime Verhagen van Economische Zaken maandag bekendgemaakt.
Draagvlak

Het vorige kabinet had drie lege aardgasvelden in Noord-Nederland aangewezen voor de opslag van CO2. Het ging om Boerakker en Sebaldeburen op de grens van Groningen en Friesland en Eleveld bij Assen in Drenthe. Onder de plaatselijke bevolking was totaal geen draagvlak voor de plannen en daarom heeft Verhagen ze afgeblazen.

Samsom: ook geen CO2-opslag onder zee

Het kabinet mikt nu op een demonstratieproject in de Noordzee. Tweede Kamerlid Diederik Samsom van de PvdA heeft hier zijn bedenkingen over. Hij is blij dat de CO2-opslag onder de grond niet doorgaat, maar hij vindt het project onder de zee ook geen optie. Volgens hem zijn er slechts twee mogelijkheden: de kolencentrales in de Eemshaven moeten duurzame energie gaan maken of ze moeten er helemaal niet komen.

Bedrijven Eemsmondgebied teleurgesteld

De samenwerkende bedrijven in het Eemsmondgebied (SBE) zijn teleurgesteld over het afblazen van de ondergrondse CO2-opslag. Volgens voorzitter Cor Zijderveld loopt het Noorden miljoenen euro's aan investeringen en tientallen arbeidsplaatsen mis. Zijderveld noemt het besluit van Verhagen 'puur politiek'. Het zou te maken hebben met de aanstaande Provinciale Statenverkiezingen.