Juridisch steekspel rond Groningse student die energietoeslag wil

Studentenprotest
Studentenprotest © RTV Noord
Een 24-jarige student uit Groningen maakte donderdag bij de bestuursrechter in Groningen bezwaar tegen het afwijzen van zijn aanvraag van energietoeslag.
Mitchell is 24 jaar, studeert medicijnen en woont samen met zijn vriendin in de Korrewegwijk, in een woning die hij huurt van een particulier. Zijn buurman, die ook samenwoont en niet meer studeert, krijgt energietoeslag. Mitchell niet. Net als de ongeveer 20.000 studenten in Groningen komt hij niet in aanmerking voor een energietoeslag. Toch deed hij een aanvraag bij de gemeente Groningen. Die werd afgewezen. Zijn bezwaar tegen deze afwijzing legde hij donderdag voor aan de bestuursrechter in Groningen.

Situatie van studenten is 'te divers'

Mitchell is iets doortastender dan de landelijke studentenvakbond (LSVB) die met honderden studenten een zaak zegt voor te bereiden in Groningen en vier andere gemeenten. Die gemeenten wijzen naar de landelijke overheid. Die stelt het geld niet beschikbaar voor studenten. Volgens minister Carola Schouten (Armoedebestrijding, Participatie en Pensioenen) is de situatie van studenten zo divers dat ze niet in aanmerking komen voor de generieke maatregel. Sommigen wonen nog thuis, anderen betalen huur inclusief energiekosten en anderen wonen, net als Mitchell, zelfstandig.

Precedentwerking?

Eerder kreeg een student uit Nijmegen in een soortgelijke situatie gelijk van de bestuursrechter. De rechtbank in Nijmegen vindt dat de minister te algemeen redeneert. Ze doet geen recht aan de feitelijke woonsituatie van studenten en aan het doel van de wet. Het doel van het eenmalig verstrekken van de energietoeslag is immers om te voorkomen dat huishoudens met een laag inkomen als gevolg van de sterk gestegen energierekening ernstig in de financiële problemen raken.
Mitchell kan die redenering volgen. 'We betalen nu 155 euro per maand. Straks moeten we waarschijnlijk bijbetalen en onze maandelijkse bijdrage zal verdubbelen.'

'Ronduit onfatsoenlijk'

De advocaat van de gemeente zei dat er geen officiële aanvraag is gedaan. Dat kon ook niet, stelt Mitchell. 'Toen ik het aan wilde vragen bij de gemeente Groningen liep ik meteen al vast op de vraag of ik student was.' Ook stelde de advocaat dat er geen enkel inzicht is in de situatie van Mitchell en dat er daarom niet beslist kan worden in de rechtbank. 'De procedure heeft twaalf weken geduurd', zei de gemachtigde van Mitchell. 'Al die tijd is er geen enkele vraag gesteld door de gemeente. Ik vind het ronduit onfatsoenlijk dat de gemeente Groningen dan nu komt met het verhaal dat er te weinig bekend is over de situatie van Mitchell.'

Ov-jaarkaart als studiefinanciering?

De rechter stelde na een kwartier een achteloze vraag aan Mitchell. Hij wilde weten of Mitchell ook geld van DUO kreeg toen hij de aanvraag deed. 'Nee, ik betaalde de studie van mijn spaargeld.' In het verweerschrift van de gemeente staat dat studenten die een studiebeurs ontvangen uitgesloten zijn van de energietoeslag. Geldt dat dan ook voor studenten die geen studiebeurs ontvangen?, vroeg de rechter zich af.
Dit leidde tot beraad van de gemeenteadvocaat en ambtenaren. De rechter houdt de zaak aan. Bij de gemeente Groningen buigen ze zich nu opnieuw over de zaak. De advocaat van de gemeente wil eerst uitzoeken of het hebben van een ov-jaarkaart niet ook telt als studiefinanciering.