Buiten spitstijd meer files dan ooit op Groningse snelwegen

File op de A28 (ter illustratie)
File op de A28 (ter illustratie) © Noordernieuws
Dat de wegen sinds de coronajaren 2020 en 2021 weer volstromen zal voor velen geen verrassing zijn. Het aantal files op de A28 en de A7 is in 2022 hoger dan in de twee jaren daarvoor. Maar de toename komt niet door meer verkeer in de spitsuren, maar juist door drukte buiten die uren.
Dat blijkt uit filecijfers van Rijkswaterstaat die door de NOS zijn opgevraagd en door RTV Noord zijn geanalyseerd. Het gaat om de periode 2015 tot en met de meest recente cijfers van 18 december dit jaar.

Drukste momenten verschoven

De drukte op de Groningse snelwegen is nog niet op het niveau van vóór de coronaperiode. Maar het moment van de dag waarin files staan is dit jaar flink verschoven. In 2022 stonden er 129 files buiten de spitsuren tussen zes en tien uur 's ochtends en tussen vier uur 's middags en acht uur 's avonds. In die jaren ervoor ging het om niet meer dan 44 files buiten de spitstijden.
Daar staat tegenover dat het aantal files in de ochtendspits, los van de coronadip, flink is gedaald ten opzichte van de periode van 2015 tot en met 2019.
Lees verder onder de interactieve grafiek

Werkzaamheden zijn van invloed

Anne van der Meer, woordvoerder bij Rijkswaterstaat Noord-Nederland, is niet verbaasd dat er buiten spitsuren meer files waren. 'De A28 heeft groot onderhoud gehad. Daar zijn we maanden mee bezig geweest, waardoor de rijstroken versmald waren en er soms maar één rijbaan open was. Dat haalt de snelheid van het verkeer eruit. En op de A7 zijn natuurlijk de werkzaamheden aan de zuidelijke ringweg.'

De rol van thuiswerken

Ook speelt volgens Van der Meer mee dat na corona voor veel mensen het werken anders is geworden. Mensen werken vaker thuis. 'Daardoor zitten ze niet meer vast aan een bepaald tijdstip dat ze naar kantoor moeten.' Mensen gaan volgens Van der Meer meer op eigen tijden de weg op, waardoor de spitsuren ontlast worden.