Gea Topelen Wilkens: 'Je moet mensen in armoede niet in een hokje plaatsen'

Gea Topelen-Wilkens
Gea Topelen-Wilkens © RTV Noord
Zelf heeft ze een moeilijke financiële tijd gehad, en ze is er nog steeds niet uit, maar toch wil Gea Topelen Wilkens zich inzetten voor andere mensen die het moeilijk hebben. Om dat te doen runt ze sinds april 2019 een weggeefwinkel in Vinkhuizen in Stad.
Dit doet ze samen met haar man en andere vrijwilligers. Loonstrookjes of iets dergelijks wil ze niet zien. Haar harde werk wordt niet vergeten door de Groningers, want ze is genomineerd als een van de drie kanshebbers voor de titel Groninger van het Jaar.
In de weggeefwinkel zijn verschillende ruimtes waar de spullen uitgestald staan. Boeken, DVD's maar ook huishoudelijke spullen en kleding. 'Boeken en DVD's mogen mensen zoveel meenemen als nodig is. Bij het speelgoed mag iedereen per week tien stuks meenemen, hetzelfde geldt voor de huishoudafdeling.'
Neem een kijkje in de weggeefwinkel van Gea:
Gea Topelen Wilkens is genomineerd voor Groninger van het Jaar: 'Ik vind het geweldig en ook heel eng'

Jassen niet aan te slepen

Dat de energieprijzen zo hoog zijn, merkt ook Topelen Wilkens. 'Per middag worden zeker tien tot twintig nieuwe mensen ingeschreven, helemaal op dit moment. Het is echt schrijnend wat er gebeurt. Ik kan de jassen en warme kleding niet aanslepen', legt ze uit.
Ze weet als geen ander hoe het is om in armoede te leven. 'Zelfs op dit moment leven we nog gewoon van een uitkering. Ook wij moeten naar de voedselbank om eten op te halen.' Ze gebruikt haar persoonlijke ervaring om de weggeefwinkel zo goed mogelijk te runnen en om het de klanten zo goed mogelijk naar de zin te maken.

Uit het isolement

'Ik wil niet dat mensen met een loonstrook binnenkomen, of een voedselbankpas of een Stadjerspas', legt ze uit. 'Je moet mensen die in armoede leven niet in een hokje plaatsen. Als je een loonstrook moet laten zien, dan gebeurt dat wel. Als mensen hier komen, dan komen ze uit hun huis, uit hun isolement. Hier leer je mensen kennen, het is gezellig en er is gratis een kopje koffie of thee. Zo hoort het toch?'
Topelen Wilkens heeft gemengde gevoelens over haar nominatie. 'Ik vind het geweldig, maar ook heel eng. Ik wil zelf niet echt in de belangstelling staan, het enige dat ik wil is mensen helpen.'
Hoe kun je stemmen?

Wil je stemmen op een van de kandidaten? Doe dat dan via www.rtvnoord.nl/gvhj. Dit kan tot vrijdagmiddag 23 december 17.00 uur. Daarna wordt vanaf 18.00 uur in Noord Vandaag door verkiezingsleider Joyce Kranenborg de winnaar bekendgemaakt.

Naast Gea Topelen Wilkens zijn ook Kees Huizinga en André Hateboer genomineerd.