Twee Groningers door op NK schaken in eigen stad

Lucas van Foreest (archief)
Lucas van Foreest (archief) © Ad Bruijns/Hoogeveen Schaaktoernooi
Er zijn nog twee Groningers die aanspraak kunnen maken op de nationale schaaktitel bij de mannen. Zowel Lucas van Foreest als Sergei Tiviakov overleefde de eerste ronde van het NK, dat volgens een knockout-format wordt gespeeld.
Van Foreest moest nog even alle zeilen bijzetten, nadat hij op de eerste dag van het NK remise had gespeeld tegen zijn stadgenoot en voormalig leermeester Sipke Ernst. Ook de tweede partij tussen de twee Stadjers eindigde in remise, waarna twee barrages snelschaken de beslissing moesten brengen. Daarin bleek Van Foreest twee keer de sterkste.

Genoeg aan remise

Sergei Tiviakov had woensdag in zijn treffen met Thomas Beerdsen al de beslissende slag geslagen door zijn openingspartij te winnen. Daardoor was de remise die de twee donderdag overeenkwamen voldoende om in het toernooi te blijven.
Van Foreest neemt het in de volgende ronde op tegen Robby Kevlishvili. Tiviakov speelt tegen Erwin l'Ami. Beide Groningers zouden elkaar pas in de finale tegen kunnen komen.

Remise voor Machteld van Foreest

Het NK van de vrouwen ging donderdag van start. De vijftienjarige Machteld van Foreest uit Stad begon de zeskamp met een remise tegen Anne Haast.