Rechtbank doet vrijdag uitspraak in zwembadmoord

Onderzoek na de moord bij het zwembad in Marum
Onderzoek na de moord bij het zwembad in Marum © FPS/Jos Schuurman
De rechtbank in Groningen doet vrijdag uitspraak in een langslepend strafproces rond de moord op Jan Elzinga in juli 2012. Elzinga werd in de vroege ochtend voor de ingang van het zwembad in Marum doodgeschoten. De moord staat ook wel bekend als de 'zwembadmoord'.
Tijdens de veelbewogen marathonzitting in oktober, die acht dagen duurde, eiste het Openbaar Ministerie (OM) voor het uitlokken van deze moord een celstraf van twintig jaar tegen Monique H. (43) uit Hollandscheveld en haar broer Marcel (40) uit Nieuw-Roden. H. was ten tijde van de moord de partner van Elzinga.
Hun moeder Coby van der L. (61) uit Roden zou voor haar aandeel een celstraf van 17 jaar opgelegd moeten krijgen. Een handlanger uit Kampen, de 57-jarige Johan L., zou voor het regelen van twee wapens ook 17 jaar moeten zitten.

Schutter direct opgepakt

L. werd door het OM gezien als de link tussen de familieleden en de uiteindelijke uitvoerders van de moord, die direct na de moord werden opgepakt. Pascal E. uit Zwolle was de schutter en Willem P. uit Kampen zijn directe opdrachtgever. De schutter kreeg een celstraf van vijftien jaar opgelegd, P. moest uiteindelijk bijna twintig jaar zitten.
De Zwollenaar vertelde direct al tegen de politie dat de vriendin van Elzinga en zijn schoonfamilie achter de moord zaten. Zij zouden de uiteindelijke opdrachtgevers zijn en Willem P. was een tussenpersoon, zei de man.

Sms-berichten

P. ontkende en zweeg in alle talen. Tot 2019. Hij vond dat de nabestaanden van Elzinga recht hadden op de waarheid. In ruil voor fikse strafkorting wilde hij hierover verklaren. De deal met het OM werd een feit. Als ondersteuning voor zijn belastende verklaring overhandigde P. hen een telefoon met sms-berichten. Uit die berichten zou blijven dat de schoonfamilie van Elzinga achter de moord zat. Op basis van deze nieuwe verklaringen werd de familie en Johan L. uit Kampen vorig jaar in juli aangehouden.
In de sms-berichten die P. deelde, werden echter onregelmatigheden ontdekt door advocaten. De rechtbank liet het OM opnieuw onderzoek doen naar de authenticiteit van deze berichten. Er werden geen technische mankementen vastgesteld, maar de rechters noemden de volgorde waarop de berichten waren gemaakt en verstuurd 'wonderlijk'. Volgens de advocaten waren de berichten door P. zelf 'in elkaar geflanst'.

Meer bewijs

Het OM gaf toe dat er onvoldoende controle is geweest op de berichten, maar 'de eerlijkheid van het proces is niet geïnfecteerd', zei de officier van justitie tegenover de rechtbank. Volgens de aanklager was er meer bewijs. De verklaring van de schutter direct na zijn aanhouding. Daarnaast luisterde de politie de familie, kort voor hun aanhouding in 2021, af. En er zijn nog de telefoongegevens van kort voor de moord in 2012.
P. heeft toegegeven dat onder ede loog over zijn sms-gesprek met Marcel
Wilco ten Have - advocaat Monique H.
De advocaten van de verdachten lieten geen spaan heel van de 'glashard liegende' kroongetuige Willem P. De man gaf uiteindelijk tegenover de rechters toe dat hij de berichten had vervalst. De verdediging zei stellig dat Willem P iedereen, inclusief de rechtbank, had misleid. 'Een liegende kroongetuige die ook nog eens meineed pleegde', ze Wilco ten Have, advocaat van Monique H. tijdens de marathonzitting.
Het OM moet worden gestopt in de verdere strafvervolging, vinden alle verdedigers.

Aangifte voor meineed

Alleen moeder Coby en haar zoon Marcel zitten nog in voorarrest. De vermeende wapenleverancier uit Kampen kwam vorig jaar in december vrij. Monique H. mocht eind augustus naar huis, omdat ze kampte met depressieve klachten. Het is de vraag of de vrouw vrijdag in staat is om aanwezig te zijn bij de uitspraak in de rechtbank.
Doordat H. vrij is, is het voor haar mogelijk om aangifte te doen van meineed tegen kroongetuige Willem P. Ze beschuldigt P. ervan dat hij onder ede tegen de rechtbank heeft gelogen, daar staat een maximale celstraf van zes jaar op. De aangifte staat volgens haar advocaat los van de uitspraak die vrijdag volgt. 'P. heeft toegegeven dat hij in februari tegen de rechters onder ede loog over zijn sms-gesprek met Marcel vanuit de PI', zei Ten Have.
Is er voldoende bewijs geleverd, zodat er sprake is van een huurmoord? Of heeft het OM zichzelf in de voet geschoten door in zee te gaan met een getuige die aantoonbaar heeft gelogen.
De rechtbank doet om 13.00 uur uitspraak.