Energiebedrijf Engie bezoekt vrouw die werd getroffen door ijsbrok van windmolen

De voorruit van Anne-Wil Brontsema, zwaar beschadigd door het brok ijs
De voorruit van Anne-Wil Brontsema, zwaar beschadigd door het brok ijs © Eigen foto
Anne-Wil Brontsema uit Woldendorp krijgt volgende week een vertegenwoordiger van energiebedrijf Engie op bezoek. Engie is de exploitant van windmolens langs de N992. Brontsema werd vorig weekend getroffen door een ijsbrok dat afkomstig was van één van die molens. De voorruit van haar auto werd hierdoor verbrijzeld.
Volgens Engie is er inmiddels telefonisch contact geweest met Brontsema. ‘Zij is, begrijpelijk, heel erg geschrokken’, verklaart een woordvoerder. ‘Uiteraard zullen wij alle materiële schade vergoeden.’

Twee tot zeven dagen per jaar

Volgens de Nederlandse WindEnergie Associatie NWEA, de brancheorgansatie voor de windsector, komt het gemiddeld twee tot zeven dagen per jaar voor dat er ijsvorming kan optreden op windturbines. Volgens de NWEA is dat een ‘onvoorspelbaar proces door aan de natuur gerelateerde omstandigheden.’
Windmolens als die in Windpark Zuid Delfzijl zijn uitgerust met een ijsdetectiesysteem, waardoor een windmolen in geval van ijsvorming wordt stilgezet. Hoe het mogelijk is dat er toch brokken ijs naar beneden kwamen wordt onderzocht.

Resultaten in januari

Volgens de woordvoerder van Engie is het nog te vroeg om op mogelijke oorzaken in te gaan en worden ‘meteorologische en technische omstandigheden’ tijdens het voorval bestudeerd. Dat doet Engie in samenwerking met de exploitanten van de andere windmolens in Windpark Zuid Delfzijl. De uitkomsten van dat onderzoek worden in januari volgend jaar verwacht. Mocht er voor die tijd nog een koudeperiode aanbreken dan zullen volgens Engie passende maatregelen worden genomen, zoals het stilzetten van de windmolens.