Politie kan volgend jaar aan de slag met politiebureau Ter Apel

Het huidige politiebureau in Ter Apel
Het huidige politiebureau in Ter Apel © Martijn Klungel/RTV Noord
De gemeente Westerwolde gaat het politiebureau aan het Molenplein in Ter Apel verkopen aan de politie, zodat zij het bureau kunnen verbouwen tot 'volwaardig' politiebureau.
Dat 'volwaardige' politiebureau heeft de gemeenteraad van Westerwolde een aantal jaren geleden al afgedwongen. Het betekent concreet dat er in het gebouw in ieder geval cellen komen, een identificatiezuil en na aanhouding alle administratie in Ter Apel afgehandeld kan worden.
Inwoners van het dorp moeten niet direct veranderingen verwachten: 'Er moet nog een architect naar kijken, vergunningen aangevraagd worden en een aanbestedingen worden gedaan', zegt politiewoordvoerder Ingrid Coenen. 'Ik durf daarom ook nog niet te zeggen wanneer we gaan starten met de verbouwing.'

Gemeenteraad woest vanwege schenden afspraken

Drie jaar geleden kreeg de politieleiding de gemeenteraad van Westerwolde over zich heen. In een bijeenkomst meldt een politiechef dat het bureau in Ter Apel nauwelijks meer wordt gebruikt. Agenten starten hun diensten er niet eens meer op.
Raadsleden vielen van hun stoel, omdat afgesproken was dat het politiebureau in Ter Apel 'volwaardig' moest zijn vanwege het landelijke aanmeldcentrum voor asielzoekers in dat dorp. Een jaar later beloofde de hoogste baas van de politie Noord-Nederland beterschap: het bureau wordt aangepast naar de wens van de gemeenteraad.
Politiechef Gery Veldhuis beloofde beterschap aan de gemeente Westerwolde
Politiechef Gery Veldhuis beloofde beterschap aan de gemeente Westerwolde © Martijn Klungel/RTV Noord

Koopcontract over paar weken ondertekend

De politie huurt het gebouw op dit moment nog van de gemeente Westerwolde. Om het gebouw te kunnen aanpassen moet de politie dus eigenaar zijn. Daarvoor moest wel eerst een notaris, die een deel van het gebouw huurde, een ander onderkomen vinden. Dat is nu gebeurd waardoor de gemeente kan overgaan tot verkoop en de politie kan beginnen met de verbouwing.
Vanwege juridische regels mag het koopcontract overigens pas over een aantal weken ondertekend worden. 'Daarmee krijgen anderen die ook interesse zouden kunnen voor het pand de mogelijkheid om in beroep te gaan', vertelt woordvoerder Kasper Schomaker van de gemeente.