Ontslagen medewerkers failliet Aldel krijgen toch kerstbonus

Werknemers blokkeren de poort
Werknemers blokkeren de poort © Masja Zwart (Archief)
Dankzij een strijdvaardige ondernemingsraad krijgen 196 medewerkers van de failliete aluminiumproducent Aldel in Delfzijl een kerstbonus uitgekeerd.
De ondernemingsraad trok eerder dit jaar aan de bel, omdat ze het voortbestaan van Aldel in gevaar zag komen. In september staakte het personeel om een bankgarantie van het sociaal plan af te dwingen. Deze garantie eisten ze van de Zwitserse geldschieter en grootste schuldeiser Glencore. Het personeel blokkeerde de poort en na een aantal dagen was er een akkoord.

Kans op doorstart

Het was wel een versoberd plan. Vanuit de gedachte dat na het ontslaan van ruim honderdtachtig medewerkers er kans op een doorstart zou komen. Zover komt het vooralsnog niet. Aldel is op 27 oktober voor de derde keer failliet verklaard.
Het is mooi dat het menselijke aspect in dit wrange verhaal via deze kerstbonus toch doorklinkt
Masja Zwart, vakbondsbestuurder FNV
Volgens vakbondsbestuurder Masja Zwart van de FNV is het uitkeren van deze bonus heel bijzonder. ‘Normaal verdwijnen middelen bij een faillissement in de boedel en kan personeel fluiten naar geld. Dat nu met gegarandeerd vreemd geld een bonus beschikbaar is voor de medewerkers, heb ik in mijn loopbaan bij de FNV pas één keer eerder meegemaakt.’

Minder loon

En het komt zeker van pas, volgens Zwart. Ondanks dat ruim zestig procent van de medewerkers inmiddels ander werk heeft of zicht heeft op een andere baan. ‘Ze hebben het echt nodig. Vanuit een vijfploegendienst de ww in betekent een enorme teruggang in salaris. En vaak is bij het vinden van ander werk het loon niet beter. Het is mooi dat het menselijke aspect in dit wrange verhaal via deze kerstbonus toch doorklinkt.’