Studenten kraken ov-chipkaart

GRONINGEN - Twee Groningse studenten zijn erin geslaagd de Studenten ov-chipkaart te kraken waardoor ze altijd gratis kunnen reizen. Dat meldt de Groningse Universiteitskrant.
Studenten krijgen van de overheid een studenten ov-chipkaart. Ze moeten dan wel de keuze maken of ze door de week of in het weekeinde gratis willen reizen. De twee Groninger studenten hebben software ontwikkeld waarmee ze van een weekkaart een weekendkaart kunnen maken en andersom.
De producent van de ov-chipkaart, Trans Link Systems, liet weten dat deze vorm van fraude bekend is. De gehackte kaarten worden meteen getraceerd, zodra ermee wordt gereisd. De kaart komt dan op een fraudelijst te staan en wordt daarmee onbruikbaar, aldus een woordvoerster.
Een van de twee studenten kreeg vanuit zijn opleiding technische informatica aan de Hanzehogeschool de opdracht de veiligheid van passystemen te onderzoeken. Nadat hij eerst een medewerkerspas had gekraakt, boog hij zich over de ov-chipkaart. Hij schakelde hierbij de hulp in van het bedrijf Online24, dat gespecialiseerd is in de veiligheid van computersystemen en gerund wordt door een medestudent.
Volgens de studenten wilden ze vooral aantonen dat de chipkaart slecht beveiligd is.