Recreanten Leekstermeer mogen toch blijven: 'We kopen camping Meerzicht terug'

Al eerder werd er geprotesteerd tegen de verkoop van camping Meerzicht
Al eerder werd er geprotesteerd tegen de verkoop van camping Meerzicht © RTV Noord\Marten Nauta
Dit jaar stond voor de bewoners van camping Meerzicht in het teken van onzekerheid: mogen ze blijven of moeten ze op 1 januari 2023 de biezen pakken? Vlak voor het eind van dit jaar kwam het antwoord: ze mogen blijven.
De bewoners van de recreatiewoningen hebben zelf de camping teruggekocht van Europarcs, die hele andere plannen had met het stuk grond. 'Het is iets unieks wat we hebben gedaan', zegt Daniella van Gennep, die in één van de huisjes recreëert.
Vrijdagavond om zeven uur wordt de koopovereenkomst getekend en zijn de recreanten definitief eigenaar van de camping en hun eigen huisjes. Ze kunnen dan met z'n alleen bepalen wat er met de camping gebeurt. Dat is in ieder geval een ander plan dan de vorige eigenaar, die de huisjes wilde platgooien en er nieuwe, luxere woningen wilde neerzetten.

Nieuwe plannen voor het park

'We gaan ons eigen plan trekken', vertelt Van Gennep. 'Er worden in ieder geval geen bomen gekapt en we gaan door in de stijl van het park zoals die nu is. Voor een aantal lege kavels hebben we inmiddels nieuwe kopers gevonden'.
Ze vervolgt: 'Het is echt uniek voor Nederland dat dit gebeurt (terugkopen van een camping, red.), maar het is ook heel spannend geweest. Het is toch een uitdaging om met z'n allen een camping te kopen. In de laatste paar weken is het nog rondgekomen', zegt ze verheugd. 'Vanavond wordt een groot feest.'
Bekijk hier hoe uitgelaten de bewoners van Camping Meerzicht zijn:
Recreanten Leekstermeer mogen toch blijven: 'We kopen camping Meerzicht terug'
Over hoeveel de toekomstige huisjesbezitters hebben neer moeten leggen, gaat Van Gennep niks zeggen: 'Dat hebben we zo afgesproken, maar ik kan wel zeggen dat het heel betaalbaar was'.
Ook Europarcs is ervan overtuigd dat een terugkoop de beste optie is. 'We zijn met elkaar in gesprek geraakt, en tot de conclusie gekomen dat de verkoop aan deze groep mensen, die een duidelijke visie hebben, de beste oplossing is. Iedereen is nu blij.'
Betrokkene Eric Veenstra van Camping Meerzicht zegt de locatie 'nog vitaler' te willen maken. 'Extra kaveltjes ontwikkelen en verkopen en er op die manier een prachtig park van maken.' Daarbij benadrukt hij dat het geen grootschalige camping moet worden. 'Het is nu mooi groen, en het wordt nog mooier.'

Protest

Eind 2021 kocht Europarcs camping Meerzicht aan het Leekstermeer. Al snel werd duidelijk dat de huidige recreanten hun huisjes moesten verlaten. Daar waren ze het niet mee eens en dus besloten ze te protesteren.