Schoonfamilieleden veroordeeld tot 20 jaar cel voor 'zwembadmoord' in Marum (update)

Een forensisch rechercheur doet onderzoek in Marum
Een forensisch rechercheur doet onderzoek in Marum © Jos Schuurman/FPS
Voor het uitlokken van de moord op Jan Elzinga in 2012 heeft de rechtbank celstraffen van twintig jaar opgelegd aan drie schoonfamilieleden van het slachtoffer. Het gaat om Monique H. (43) uit Hollandscheveld, haar broer Marcel (40) uit Nieuw-Roden en hun 61-jarige moeder Coby van der L. uit Roden. Monique H. was ten tijde van de moord de partner van Elzinga.
De rechter baseert zich onder meer op verklaringen van kroongetuige Willem P. Dit ondanks dat hij toegegeven heeft niet altijd de waarheid te hebben gesproken. Volgens P. wilde de familie van Elzinga af omdat hij zijn vriendin mishandelde en vreemdging.

Kroongetuige

Elzinga (40) werd op de vroege ochtend van 10 juli 2012 bij het zwembad in Marum doodgeschoten door Pascal E. De schutter had instructies gekregen van Willem P. De twee mannen kregen in 2014 celstraffen van respectievelijk vijftien en twintig jaar. P. sloot daarna in de cel een deal met het OM en werd kroongetuige. Hij vertelde in ruil voor een strafkorting dat de schoonfamilie de moord had beraamd.

Afgeluisterde telefoongesprekken

Schutter E. wees al in 2012 op een samenzwerende schoonfamilie, maar het OM zag toen te weinig bewijs. Ondanks dat er volgens de rechter veel valt aan te merken op de verklaringen van P. en E., worden ze als consistent en betrouwbaar gezien. De rechter ziet ook bewijs in onder meer afgeluisterde telefoongesprekken en sms-berichten tussen de familieleden. P. had ook telefoonberichten van hemzelf met Marcel H. aangedragen bij de politie. Die zijn niet meegenomen als bewijs, omdat P. heeft toegegeven die in elkaar te hebben geknutseld.
Een handlanger uit Kampen, de 57-jarige Johan L., zorgde voor het wapen en is veroordeeld tot zeven jaar cel. Zijn straf valt lager uit omdat L. een kleine rol speelde en openheid van zaken gaf.