Veroordeelde schoonfamilieleden Marumer 'zwembadmoord': 'We zijn onschuldig!'

Onderzoek na de moord bij het zwembad in Marum
Onderzoek na de moord bij het zwembad in Marum © FPS/Jos Schuurman
Marcel H, net veroordeeld tot 20 jaar gevangenisstraf omdat hij opdracht heeft gegeven voor de moord op Jan Elzinga uit Marum in 2012, omhelst zijn moeder Coby van der L. Zij heeft zojuist dezelfde straf gekregen en roept: 'We zijn onschuldig!'
Op de publieke tribune barsten de nabestaanden van Elzinga in tranen uit. Familie en vrienden van Marcel H. en Coby van der L. schelden de rechtbank uit. 'Tuig! Fijne kerstdagen', klinkt het. Op de gang valt de vriendin van Marcel H. flauw.
Het is het (voorlopige) einde van een marathonproces, waarin de 40-jarige Marcel H. uit Nieuw-Roden, zijn zus Monique H. (43) uit Hollandscheveld en hun 61-jarige moeder Coby van der L. uit Roden vrijdag twintig jaar cel krijgen opgelegd. Een 57-jarige man uit Kampen die voor het moordwapen zorgde, is veroordeeld tot zeven jaar cel.
Persrechter Tom Wiersma over de veroordelingen in de Zwembadmoord in Marum:
Persrechter Tom Wiersma over de veroordelingen in de Marumer Zwembadmoord

Genoeg bewijs

Hoewel er door getuigen twijfelachtige verklaringen zijn afgelegd en kroongetuige Willem P. zelfs aan kwam zetten met een vervalst sms-gesprek waaruit de betrokkenheid van Marcel H. moest blijken, vindt de rechtbank dat er genoeg overblijft om de vier te veroordelen.
Tijdens een acht dagen durend proces heeft de rechtbank uitvoerig onderzoek gedaan naar de bij de moord betrokken verdachten. Monique H. was de partner van de vermoorde Elzinga. Zij zou ervoor hebben gezorgd dat de uiteindelijke moordenaars dertigduizend euro kregen voor de moord. Dit geld lag bij haar en Elzinga in de woning, aldus de rechtbank. Haar broer Marcel zou opdracht hebben gegeven aan de crimineel Willem P. die zich later als kroongetuige opwierp. Ook moeder Coby van der L. is volgens de rechtbank betrokken, zo blijkt uit afgetapte gesprekken.

'Kille liquidatie'

De rechtbank spreekt van een schokkende zaak en acht de verantwoordelijkheid van de verdachten even groot. 'Dit is een kille liquidatie op klaarlichte dag in Marum. De nabestaanden blijven zitten met veel vragen, omdat de verdachten volhouden dat ze onschuldig zijn. Het motief blijft daardoor duister.'

Afgeluisterde telefoongesprekken

Elzinga (40) werd op de vroege ochtend van 10 juli 2012 bij het zwembad in Marum doodgeschoten door Pascal E. De schutter had instructies gekregen van Willem P. De twee mannen kregen in 2014 celstraffen van respectievelijk vijftien en twintig jaar. P. sloot daarna in de cel een deal met het Openbaar Ministerie (OM) en werd kroongetuige. Hij vertelde in ruil voor een strafkorting dat de schoonfamilie de moord had beraamd.
Schutter E. wees al in 2012 op een samenzwerende schoonfamilie, maar het OM zag toen te weinig bewijs. Ondanks dat er volgens de rechter veel valt aan te merken op de verklaringen van P. en E., worden ze als consistent en betrouwbaar gezien. De rechter ziet ook bewijs in onder meer afgeluisterde telefoongesprekken en sms-berichten tussen de familieleden. P. had ook telefoonberichten van hemzelf met Marcel H. aangedragen bij de politie. Die zijn niet meegenomen als bewijs, omdat P. heeft toegegeven die in elkaar te hebben geknutseld.

Hoger beroep

De advocaten van Marcel H. en Coby van der L. gaan het vonnis bestuderen en beraden zich op hoger beroep. De advocaat van de man uit Kampen die het wapen leverde en de advocaat van Monique H. meldden zich een half uur na de uitspraak al bij de balie om een hoger beroep aan te vragen. 'De rechtbank heeft een primeur te pakken', aldus Wilko ten Have, de advocaat van Monique H.. 'De rechtbank gaat mee met verklaringen van een aantoonbaar liegende kroongetuige. Dat is een hellend vlak.'