Ingrid's Bevingsblog: Geen blij jaar

Ingrid Verbeek
Ingrid Verbeek © Eigen foto/bewerking RTV Noord
Ingrid Verbeek schrijft over haar leven met aardbevingen: 'Er gaat niets boven wonen in het prachtige Groningen. Dit is mijn land. Ik schrijf over de bewegende grond onder mijn voeten, de impact op mijn leven en de onzekerheid over de toekomst.'
Het liefst zou ik dit jaar afsluiten met een heel blij blogje. Ons huis is versterkt; dat zou toch genoeg reden moeten zijn voor een feestje: een huis vol vrienden met de kerst en een spetterend festijn om het nieuwe jaar mee te verwelkomen. Maar dat gaat niet gebeuren. Geen zin; niet voor in de stemming.
Belangrijkste reden: ik kan niet uit mijn bol gaan terwijl in Oekraïne mensen in de kou zitten, honger hebben en Russische raketten dagelijks hun leven bedreigen. Terwijl miljoenen Oekraïners ontheemd zijn en zich afvragen of ze ooit nog naar huis terug kunnen.
© ANP
Andere belangrijke reden: er zitten in Groningen nog veel te veel bewoners in de diepe ellende. Wonend in hun onveilige, gescheurde huizen of in krappe tijdelijke woningen. Niet wetend waar ze aan toe zijn, velen al jaren aan het lijntje gehouden. Wel wetend dat de uitkomst van de parlementaire enquête gaswinning misschien koppen zal doen rollen, maar niets aan hun situatie zal verbeteren.
Laatste reden: het was privé een zwaar jaar.
Het liefst zou ik dit jaar afsluiten met een heel blij blogje. Maar het zit er gewoon niet in. Dit was geen blij jaar. Blije momenten, mooie ontmoetingen en dierbare vrienden om me heen, ja dat gelukkig wel. Maar ik denk dat ik pas echt weer blij kan zijn als de oorlog in Oekraïne voorbij is en iedereen in Groningen zich weer veilig voelt in zijn eigen huis.
RTV Noord plaatst regelmatig de blogs van Ingrid door. Lees hier meer blogs op haar website.