Brand bij Dow Benelux in Delfzijl

DELFZIJL - Bij chemisch bedrijf Dow Benelux in Delfzijl heeft woensdagavond korte tijd brand gewoed. Het ging daarbij om brand in een olie-opslag.
Binnen een half uur had de brandweer, die met groot materieel was uitgerukt, het vuur onder controle en kon het sein 'brand meester' worden gegeven.Tijdens de brand was er wel hevige rookontwikkeling. De politie heeft de weg langs Weiwerd enige tijd afgesloten. Er is volgens de Hulpverleningsdienst geen gevaar voor de volksgezondheid geweest, en ook zijn er geen gewonden gevallen. De oorzaak is waarschijnlijk een mechanische storing in een pomp, waardoor een olie lekkage is ontstaan. Door de hoge temperatuur is de olie in brand gevlogen. Onderzoek moet uitwijzen wat de storing heeft veroorzaakt in de pomp die een jaar geleden is geplaatst.
In Delfzijl produceert Dow grondstoffen voor de polyurethaanindustrie. Het gaat om de destillatie van ruwe MDI, een grondstof voor polyurethaanschuimen, isolatiematerialen en kunstvezels voor onder andere de bouw.