Topdrukte bij restaurants met kerst: 'Lekker als vanouds weer aan de bak'

In de keuken wordt hard gewerkt
In de keuken wordt hard gewerkt © Martin Drent/RTV Noord
Wie de tv aan zet, wordt deze dagen overspoeld met reclames van families die thuis aan het kerstdiner zitten. Maar niet iedereen viert kerst aan de keukentafel. Sommigen zoeken de gezelligheid op bij restaurants.
Misschien ben je het alweer vergeten: de afgelopen twee jaar was de horeca tijdens de kerstdagen dicht. Corona gooide (figuurlijk) roet in het eten. Maar nu kunnen restaurants - zonder restricties - uitpakken.

Duizend man

'Dit is fantastisch, we mogen lekker weer als vanouds aan de bak', zegt Armando Mamutovski van restaurant Makedonia in Winschoten. Op eerste en tweede kerstdag krijgt hij in totaal duizend mensen over de vloer, verdeeld over meerdere rondes: 'Om 13.00 uur hebben we de eerste shift, om 16.00 uur de tweede en om 20.00 uur zitten we nog een keer helemaal vol.'
Vader Ali en zoon Armando Mamutovski, eigenaren van Makedonia in Winschoten
Vader Ali en zoon Armando Mamutovski, eigenaren van Makedonia in Winschoten © Martin Drent/RTV Noord
Bij de keuken vliegen medewerkers heen en weer om eten uit te serveren. Mamutovski spreekt van topdrukte: 'Het team is hierop voorbereid. Eigenlijk trainen we het hele jaar voor deze drie dagen. Ik weet dat ze het aan kunnen, niks is te gek voor ze.'
Zijn gasten waren er dit jaar vroeg bij om te reserveren. In oktober waren beide kerstdagen volgeboekt. Ook op kerstavond was het druk. 'We hebben gisteren een recordomzet gedraaid. Toen hebben we wel even een flesje champagne opengetrokken met het personeel.'
Zo ging het er op eerste kerstdag aan toe in restaurant Makedonia:
Uit eten met kerst: 'Heerlijk! Blij dat het weer kan'

Vorig jaar alleen afhaal

Hoe groot is het contrast met één jaar geleden. Restaurants mochten vanwege de maatregelen tegen het coronavirus alleen open voor afhaal. Dat was een klap voor de horeca. 'Ook toen draaiden we duizend man, maar de prijs is anders. Met afhaal lever je een behoorlijk deel in. Eigenlijk speel je dan quitte', zegt Mamutovski.
Zijn neef Orlando is eigenaar van restaurant Makedonia in Stadskanaal. De zaak ging halverwege januari uit protest één avond open, om een signaal af te geven richting de politiek. Horeca-ondernemers waren de onzekerheid zat. Eind januari kon de horeca onder voorwaarden weer open.

Kerstsfeer

Nu mogen we weer kerst vieren buiten de deur, zonder dat je je moet houden aan regels. 'Het is heel erg fijn dat je er niet meer over na hoeft te denken', zegt Veerle van der Wal. Ze viert met haar familie kerst in het Winschoter restaurant. 'We vinden het altijd heel gezellig om met z'n allen in een restaurant te zitten. Dat doen we niet zomaar, dus daarom kozen we ervoor om dat met kerst te doen.'
Wie geen kerst vieren deze dagen, zijn Mamutovski en zijn personeel. Hij heeft negen medewerkers in de keuken en dertien in de bediening. 'Maar met kerst werken is wel heel gezellig. Samen met elkaar geeft dat een bepaalde sfeer, dat vind ik heel mooi.'