Intensive care kinderafdeling UMCG vol door virussen: de grens is bereikt

Bedden op de kinder-ic van het UMCG
Bedden op de kinder-ic van het UMCG © Remco Hof/ RTV Noord
De kinder-ic van het UMCG is vol. Het ziekenhuis in Stad heeft het aantal bedden op de kinder-ic al uitgebreid van zestien naar twintig en die zijn allemaal bezet. Daarmee is de grens bereikt. Meer plekken kunnen niet worden gecreëerd.
'Het is een nationaal probleem. Alle kinder-ic's in Nederland liggen vol', vertelt woordvoerder Joost Wessels van het UMCG. 'Een van de oorzaken is het RS-virus, maar ook andere virussen en een bacterie die rondwaart spelen ons parten.'

Extra benauwd

Het RS-virus is een virus waar je verkouden en grieperig van wordt. Bijna alle kinderen krijgen het. Dat lijkt in principe niet gevaarlijk. 'Het gaat nu op de ic's met name om kinderen die al ziek of zwak zijn. En met het RS-virus krijg je het dan nog eens extra benauwd. Dat kan voor kritieke situaties zorgen'.

16 en 17-jarigen

De ziekenhuizen maken zich zorgen over de ontwikkeling. 'Vanmiddag (dinsdag - red.) is er overleg om te kijken of we lucht kunnen verschaffen. We zouden bijvoorbeeld 16- en 17-jarigen kunnen overhevelen naar de ic's voor volwassenen of bepaalde operaties waarbij kinderen op de intensive care moeten worden behandeld, uit gaan stellen.'

Druk op het personeel

Door de extra drukte op de kinder-ic van het UMCG ontstaat er ook druk op het personeel, zeker in deze vakantietijd. 'We hebben het tot nu kunnen redden. Een grote prestatie van de medewerkers', aldus Wessels.