Kapitein van op drift geraakt Delfzijlster schip geschorst vanwege verkeerde keuzes

De sleepboot van Boskalis met de Eemslift Hendrika
De sleepboot van Boskalis met de Eemslift Hendrika © RTV Noord
De kapitein van vrachtschip Eemslift Hendrika uit Delfzijl heeft verkeerde keuzes gemaakt, waardoor zijn schip tijdens zwaar weer voor de Noorse kust in groot gevaar kwam. Dat gebeurde vorig jaar in april.
Dat is het oordeel van het Tuchtcollege voor de Scheepvaart, dat hem acht weken schorsing van de vaarbevoegdheid oplegde, waarvan twee weken voorwaardelijk. Dat meldt het maritiem nieuwsmedium Schuttevaer.

In problemen door slecht weer

Het schip raakte in problemen voor de Noorse kust. Door slecht weer ging de lading schuiven. Het schip raakte instabiel en de twaalfkoppige bemanning moest de Eemslift Hendrika verlaten.
Volgens de inspectie heeft de kapitein zich niet goed van zijn taak gekweten. Zo had hij beter kunnen wachten op beter weer en na vertrek uit Bremerhaven een veiligere route moeten kiezen. Doordat hij dat niet deed, raakten zowel het schip als de lading beschadigd.

Lading niet goed gecontroleerd

De kapitein stelde in zijn verweer dat hij gezien de weersvoorspellingen geen reden zag de reis uit te stellen. Wel gaf hij toe dat hij de lading in het ruim niet had gecontroleerd. Volgens het tuchtcollege nam hij daarmee een risico. De kapitein claimde dat hij druk voelde van de rederij, maar daarvoor ziet het college geen bewijs.

Kapitein raakte zelf gewond

De man is volgens het tuchtcollege 'zeer ernstig tekortgeschoten in zijn verantwoordelijkheden als kapitein'. Hij raakte zelf gewond tijdens het incident en kon daardoor een tijdje niet varen. Het tuchtcollege hield daar rekening mee bij het bepalen van de strafmaat.