Vuurwerk afsteken mag weer; twaalf vuurwerkvrije zones in provincie

Vuurwerk
Vuurwerk © Pexels.com/Anna-Louise
Na twee jaarwisselingen met een verbod mag het dit jaar weer: vuurwerk afsteken. Donderdag start de verkoop. Op veel plaatsen mag het worden afgestoken, maar op twaalf plekken in de provincie mag dat niet.
Voor de één een moment van feest waar maanden naar uit is gekeken. Voor de ander mag deze periode van zinloos geknal en milieuvervuiling zo snel mogelijk voorbij zijn. De politie houdt in elk geval haar hart vast dit jaar. 'Het is aan de mensen zelf om het leuk en gezellig te houden, maar we zijn erop voorbereid dat dat niet het geval is', zei coördinator jaarwisseling van de politie Peije de Meij dinsdag tegen de NOS. 'Mocht het uit de hand lopen, dan voelt de politie zich genoodzaakt om aan te dringen op een landelijk vuurwerkverbod.'
De angst van de politie is niet geheel onbegrijpelijk, nu dat verbod na twee jaar niet meer geldt. De afgelopen twee jaar lagen de cijfers van mensen die vanwege vuurwerk naar de spoedeisende hulp of de huisartsenpost moeten, lager dan de jaren ervoor, blijkt uit landelijke cijfers uit het rapport Ongevallen met Vuurwerk 2021-2022 van VeiligheidNL. De vraag is of het aantal vuurwerkslachtoffers dit jaar relatief laag blijft.
Lees verder onder de grafiek.
Het aantal vuurwerkslachtoffers dat naar de spoed of de huisartsenpost moet
Het aantal vuurwerkslachtoffers dat naar de spoed of de huisartsenpost moet © Veiligheid NL, kenniscentrum letselpreventie
Het aantal slachtoffers van vorig jaar, het tweede jaar met een algeheel vuurwerkverbod, valt op. In de twee jaar dat er een verbod was, is het aantal slachtoffers ondanks dat verbod tóch nog verdubbeld.

Vuurwerkvrije zones

Het algehele vuurwerkverbod geldt komende jaarwisseling elk geval niet. Wel zijn er dit jaar twee Groningse gemeenten die vuurwerkvrije zones hebben ingesteld: Groningen en Midden-Groningen.
In Groningen zijn dat dezelfde elf locaties als vorig jaar: rondom de ziekenhuizen, verpleeghuizen, enkele begraafplaatsen en plekken met dieren. In de kaart hieronder is precies te zien om welke locaties het gaat.
Lees verder onder de interactieve kaart. Je kunt op elk gebied klikken en je kunt inzoomen.
Van een algeheel vuurwerkverbod zal er in Groningen dus geen sprake zijn. 'Dat komt omdat we alleen afsteken kunnen verbieden en dus niet de verkoop, waardoor er een verwarrende situatie ontstaat, die zeer lastig te handhaven is', legt gemeentewoordvoerder Hans Coenraads uit. 'We kunnen ook gebiedsverboden opleggen op het moment dat we aanleiding zien dat personen zich waarschijnlijk schuldig gaan maken aan wanordelijkheden of rellen', besluit Coenraads.
Donderdag begint de gemeente met het sluiten of tijdelijk verwijderen van papier- en textielcontainers in de wijken. 'Dit doen we met het oog op de veiligheid rond oud en nieuw.' Maandag 2 januari worden de containers weer teruggeplaatst en geopend.

Verbod op vreugdevuren door afvalverbranding

Midden-Groningen kent één vuurwerkvrije zone komende jaarwisseling. Het gaat om het gebied rondom woonzorglocatie De Burcht in Hoogezand. De gemeente zet net als afgelopen jaren wel in op 'een zero-tolerancebeleid met betrekking tot afvalverbranding', zo laat de gemeente schriftelijk weten. Vuurkorven met schoon brandhout worden genoemd als alternatief voor vreugdevuren.
Lees verder onder de kaart.
Ook Pekela verbiedt het voorbereiden en ontsteken van vreugdevuren. 'Door gecoördineerde inzet van brandweer, gemeente en politie wordt hierop gehandhaafd', aldus de gemeente. Het handhaven van het verbod op bepaalde soorten vuurwerk is voor de gemeente praktisch onmogelijk. 'Gelet op de nabijheid van Duitsland is het voorhanden hebben van in Nederland verboden vuurwerk nauwelijks te voorkomen of te bestrijden.' De politie spoort volgens Pekela verboden vuurwerk wel op door middel van controles. 'Bij aantreffen van illegaal vuurwerk wordt bestuurlijk opgetreden en gesanctioneerd.'
De andere Groningse gemeenten laten aan RTV Noord weten geen andere regels te hanteren dan de landelijke vuurwerkregels.