Eigenaren in opspraak geraakte zorgboerderij Wedde stoppen ermee

De zorgboerderij vanuit de lucht gezien
De zorgboerderij vanuit de lucht gezien © Persbureau Meter
De in opspraak geraakte zorgboerderij Aurora Borealis in Wedde stopt en zoekt opvolgers. Aanleiding is de mishandeling van meerdere cliënten die recent aan het licht kwam. Twee cliënten van de zorgboerderij zijn inmiddels overgeplaatst naar een andere zorginstelling.
Dat is gebeurd op bevel van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. De IGJ meldt in een persbericht waarom is ingegrepen: 'Vooral voor 2 cliënten was de zorg al lang en voortdurend onveilig. In de zorg die zij kregen was sprake van ontoelaatbare praktijken en structurele tekortkomingen. Dit bracht ernstige schade toe aan de kwaliteit van hun bestaan. De inspectie greep daarom met een bevel onmiddellijk in waar het gaat om deze 2 cliënten.'
Dat bevel blijkt op maandag 19 december te zijn afgegeven. De zorgboerderij heeft dat bevel vrijwel direct opgevolgd. De twee cliënten komen daar niet meer terug.

Zes aanhoudingen

De zaak kwam aan het rollen nadat getuigen zich bij de politie hadden gemeld. Hun verklaringen worden gesteund door beelden die door journalist Alberto Stegeman in het geheim zijn gemaakt. Naar aanleiding daarvan werden in totaal zes medewerkers van de zorgboerderij aangehouden. Ze zijn inmiddels weer op vrije voeten, maar worden nog wel verdacht.

Zware maatregel

De IGJ houdt toezicht op de kwaliteit en veiligheid van de zorg en jeugdhulp in Nederland. Als daar aanleiding toe is, heeft de inspectie verschillende mogelijkheden om in te grijpen. Een 'bevel' geldt als een zware maatregel. De betrokken zorginstantie moet zo'n bevel vrijwel direct opvolgen, of naar de rechter stappen. Van die laatste mogelijkheid heeft de zorgboerderij geen gebruik gemaakt.

Nog acht cliënten

Op Aurora Borealis verblijven nu nog acht cliënten. Zij worden verzorgd door externe, onafhankelijke zorgprofessionals. De IGJ wil niet ingaan op de vraag of zij ook zullen worden overgeplaatst. De eigenaren van de zorgboerderij laten weten dat ze ermee stoppen. Deze reactie staat op de website van de IGJ:
'Aurora Borealis is druk bezig alles op orde te krijgen en alles in lijn te trekken met huidige wet- en regelgevingen en normen en waarden. De twee bestuurders zijn momenteel niet werkzaam en verlenen geen enkele vorm van zorg, noch indirect, bij en/of voor Aurora Borealis en haar bewoners. Zij werken beide overigens volledig mee aan het politieonderzoek. Aurora Borealis zal haar werkzaamheden staken, nu zij door de omstandigheden niet meer als volwaardige onderneming geëxploiteerd kan worden. De onderneming is dan ook voor overname beschikbaar.'