Verdwenen grafstenen Toxopeus teruggevonden in Heveskes

DELFZIJL - De kans is groot dat op het kerkhof van Farmsum binnenkort twee graven een extra grafsteen krijgen. Het gaat om de laatste rustplaats van twee leden van de bekende familie Toxopeus.
De oorspronkelijke grafstenen van Geertje Toxopeus en Jannes Toxopeus werden onlangs, tijdens werkzaamheden, teruggevonden op het kerkhof van Heveskes. Deze leden van de familie Toxopeus waren vroeger boeren in Heveskesklooster.
In eerste instantie zijn de twee begraven in Heveskes. Toen Heveskes in de jaren zeventig moest wijken voor de oprukkende industrie is het kerkhof ontruimd. De lichamen van Geertje en Jannes werden overgebracht naar Farmsum. Daar kregen de stoffelijke resten een nieuwe grafsteen omdat de oude stenen onvindbaar bleken.
De gevonden grafstenen liggen tijdelijk in de opslag bij Groninger Seaports waar ze door twee Toxopeus-kenners worden onderzocht.Wanneer de oorspronkelijke grafstenen naar het kerkhof van Farmsum verhuizen is nog niet bekend. De familie Toxopeus moet daarover nog een beslissing nemen.