Nieuwjaarsduiken in onze provincie: kijk hier waar dat kan

Een eerdere nieuwsjaarsduik in Delfzijl
Een eerdere nieuwsjaarsduik in Delfzijl © Reddingsbrigade
Wie het nieuwe jaar wil ingaan met een frisse duik, heeft in onze provincie keus te over. Op maar liefst twaalf plaatsen in Groningen (en eentje vlak daarbuiten) kan 2023 worden ingeluid met een verkwikkende plons. Hierbij een overzicht.
Wie geen genoeg kan krijgen van nieuwjaarsduiken, kan er zelfs een handjevol meepakken. Er zijn er namelijk die op 1 januari 2023 beginnen om 12:00 uur, maar er zijn er ook waar het pas los gaat om 13:00, 14:00 of 15:00 uur.
De nieuwjaarsduik in Delfzijl, die in verband met het getij al om 8.30 uur zou plaatsvinden, gaat niet door. Vanwege de verwachte storm en de harde aflandige wind is het te gevaarlijk, aldus de organisatie.

Appingedam

Locatie: het water van het Nieuwe Diep achter de Nicolaikerk.
Aanvang: 14:00 uur. Aanmelden vanaf 13:00 uur in De Doofpot.
Het evenement in Dam wordt georganiseerd door Koud Kunstje. Henk de Haan zal de deelnemers op zijn bugel het water intoeteren. 'We hebben voor EHBO gezorgd', zegt Hero Woldhuis van de organisatie. 'Veiligheid voor alles.'
Na de duik kunnen de deelnemers zich met glühwein en warme chocolademelk weer opwarmen in De Doofpot. De gebroeders Blaauw zorgen voor de muzikale omlijsting.
Eeen eerdere nieuwjaarsduik in Appingedam.
Eeen eerdere nieuwjaarsduik in Appingedam. © De Vries Media

Blauwestad/Oldambtmeer

Locatie: Strand Zuid aan Elfenbank, Blauwestad.
Aanvang: 13:00 uur. Inschrijving begint om 12:30 uur.
De nieuwjaarsduik in het Oldambtmeer wordt georganiseerd door zwemvereniging en reddingsbrigade GZVW, die de duik voor de derde keer organiseren. In 2019 waren 92 mensen van de partij, in 2020 105. De organisatie hoopt op de eerste dag van volgend jaar de 150 deelnemers aan te kunnen tikken.
De kosten bedragen twee euro, maar dat is inclusief een warme beker koffie, thee, chocolademelk of snert. Omkleden kan in twee grote trailers. EHBO is aanwezig.

Bourtange

Locatie: Glacis van de Natte Horizon.
Aanvang: 14:30 uur (tot 16:30 uur). Aanmelden om 14:00 uur.
Het evenement wordt georganiseerd door het PBTB (Plaatselijk Belang en Toerisme Bourtange). Ook niet-deelnemers zijn in Bourtange van harte welkom. Voor de inwendige mens zijn er braadworsten, een kop soep en warme dranken beschikbaar.
Een Delfzijlster nieuwjaarsduik die wel doorgang kon vinden
Een Delfzijlster nieuwjaarsduik die wel doorgang kon vinden © Suzanne Stoppels/RTV Noord

Eenrum

Locatie: Sportpark Eenrum.
Aanvang: 13:00 uur.
Iedereen is welkom in Eenrum. De kosten bedragen een euro per persoon, maar daar is een warme kop chocolademelk bij inbegrepen.

Garnwerd

Locatie: Hunzeweg, Garnwerd.
Aanvang: 13:00 uur
De nieuwjaarsduik in Garnwerd wordt voor de zesde keer georganiseerd. De deelname is gratis, en voor de deelnemers staat er bovendien warme chocolademelk te wachten.
10 tips van de Nederlandse Reddingsbrigades
Een nieuwjaarsduik in ijskoudwater is niet zonder gevaar. Vandaar dat de Nederlandse Reddingsbrigades met een tiental tips is gekomen:

1. Neem alleen deel aan een goed georganiseerde nieuwjaarsduik.
2. Neem alleen deel als je je fit voelt.
3. Zorg voor een doordachte voorbereiding.
4. Zorg voor een warming-up.
5. Bescherm jezelf tegen de kou van de lucht en het water.
6. Let op je kinderen!
7. Blijf dicht bij de kant.
8. Let ook op andere deelnemers.
9. Ga zo snel mogelijk weer het koude water uit.
10. Warm direct na de nieuwjaarsduik op.

Nieuwe Pekela

Locatie: Heeresmeer in Nieuwe Pekela.
Aanvang: 14:00 uur. Inschrijving begint om 13:00 uur.
De nieuwjaarsduik wordt georganiseerd door Scouting Pekela. De deelname is gratis.

Ter Apel

Locatie: Camping Moekesgat in Ter Apel.
Aanvang: 12:00 uur. Inschrijving start om 11:00 uur.
De nieuwjaarsduik is in Ter Apel inmiddels een traditie. Het startschot zal om 12:00 uur precies worden gegeven door burgemeester Jaap Velema van Westerwolde. De deelname is gratis.
Na de duik zijn er warme versnaperingen te verkrijgen: snert, broodjes rookworst, glühwein en warme chocolademelk.

Usquert

Locatie: IJsbaan Usquert, Provincialeweg 2 Groningen.
Aanvang: 13.00.
Om 13:00 uur kan men een hindernisbaan door het water van de ijsbaan nemen. De kantine is open en er zijn kleedruimtes beschikbaar.
Toeschouwers kunnen binnen, vanachter het glas, de route volgen, aanmoedigen kan langs de baan.

Veendam

Locatie: Park Borgerswold.
Aanvang: 15:00 uur (tot 16:00 uur).

Wagenborgen

Locatie: het Proostmeer.
Aanvang: 15.00 uur.
De eerste 25 aanmelders krijgen een oranje muts en een oorkonde. Voor de latere aanmelders is er snert. Deelnemers moeten minimaal twaalf jaar oud zijn - tenzij ze worden begeleid door een volwassene. Er zijn kleedruimtes en warme buitendouches aanwezig. Deelname is gratis.
In de kantine van de ijsbaan is na afloop koffie, glühwein of iets anders te verkrijgen. De opbrengst hiervan gaat naar stichting NIJS.

Winsum

Locatie: steiger aan het Jaagpad, parallel aan de straat Winsumerdiep
Aanvang: 13:00 uur (tot 14:00 uur).
Vorig jaar was er in Winsum sprake van een spontane duik, dit jaar is er voor het eerste een officiële nieuwjaarsduik. Na die duik worden de deelnemers getrakteerd op een kom snert en een leuk mutsje.
Een eerdere nieuwjaarsduik in Botjeszwembaai in Zuidbroek
Een eerdere nieuwjaarsduik in Botjeszwembaai in Zuidbroek © Chris Ubels

Zuidbroek

Locatie: het strand van de Botjeszwembaai aan de Botjesweg.
Aanvang: 14:00 uur. Aanmelden vanaf 13:00 uur.
Het evenement in Zuidbroek wordt alweer voor de negende keer georganiseerd door Snorkel- en Duiksportcentrum Kontiki Diving in samenwerking met Duikteam de Koraalduivels en de Klokkenluuders uit Noordbroek.
Na afloop is er voor de deelenemers een een kop snert, een worstenmutsje en een oorkonde. Omkleden kan in Zuidbroek in een tent.

Burum

Locatie: De Meerpaal, in haven De Dwinger
Aanvang: 12:00 uur. Inschrijving vanaf 11:00 uur.
Goed, het is niet helemaal onze provincie, maar nét over de grens met Friesland. In Burum wordt de nieuwjaarsduik alweer voor de 25ste keer gehouden. Een jubileum dus. Deelnemers wordt geadviseerd om 11:30 uur aanwezig te zijn 'vanwege een verrassing'. Deelname is gratis.
Dit overzicht kwam tot stand m.b.v. informatie die de organisaties aan ons stuurden en informatie op nieuwjaarsduik.info. Mocht jullie nieuwjaarsduik er niet bijstaan, laat het ons weten via de mail.