Vervolging Nijmegenaar voor zedendelicten met Gronings meisje (13) moet stoppen

Vrouwe Justitia
Vrouwe Justitia © Pixabay
Een 24-jarige man uit Nijmegen die wordt verdacht van digitaal kinderlokken en online ontucht met een 13-jarige meisje uit Groningen, mag niet langer strafrechtelijk worden vervolgd. De zedenzaak is te lang bij de politie op de plank blijven liggen. De rechtbank heeft de zaak naar de prullenbak verwezen.
Begin deze maand eiste de officier van justitie nog een taakstraf van 180 uur tegen de man. De ouders van het meisje deden in september 2017 aangifte. Hun dochter werd sinds maart van dat jaar online lastiggevallen door de toen 19-jarige man uit Nijmegen.

Dossier lag te wachten op politiebureau

Het politieonderzoek verliep voorspoedig, maar kwam daarna stil te liggen. Toen de vader van het meisje in oktober 2020 informeerde waarom zijn dochter haar telefoon niet terugkreeg, bleek dat het dossier nog op het politiebureau lag. Het werd alsnog naar het OM gestuurd. In juni 2021 besloot het OM de man uit Nijmegen strafrechtelijk te vervolgen.
De Nijmegenaar gaf toe het leven van een jong meisje te hebben verpest. Hij had haar ertoe bewogen naaktfoto's van zichzelf te sturen en probeerde ook een seksafspraak met haar te maken. Dat laatste mislukte, omdat hij geen geld had voor het openbaar vervoer naar Groningen.

Taakstraf

De man dreigde in 2017 de naaktfoto's te verspreiden als zij hem niet opnieuw toevoegde op sociale media. Ze had hem geblokkeerd. Het OM rekende de man dit dreigement zwaar aan en eiste daarom een taakstraf.
De rechtbank vindt dat de redelijke termijn met 45 maanden was overschreden. De man had destijds nog via het jeugdstrafrecht kunnen worden berecht. Die kans is hem door de vertraging ontnomen, en dus krijgt de zaak geen vervolg.