Kosters blij met versterkte Hellumer kerk: 'Ons hart en ons leven'

De kerk in Hellum wordt versterkt
De kerk in Hellum wordt versterkt © RTV Noord
In de afgelopen maanden zijn twaalf kerken in het aardbevingsgebied versterkt. Deze week wordt de laatste hand gelegd aan de opknapbeurt van de Walfriduskerk in Hellum.
Kosters Jan Pieter en Greet Visser kunnen niet zonder 'hun' Walfriduskerk. Al 25 jaar beheren ze het kerkgebouw. 'Het is ons hart en ons leven', vertelt Jan Pieter.

Te veel aan het hart

Greet doet daar nog een schepje bovenop. 'Als de kerk te erg in verval zou raken, dan zetten we ons huis te koop en gaan we weg. Dat zou ons te veel aan het hart gaan.'
Jan Pieter en Greet Visser geven uitleg over de Walfriduskerk in Hellum:
Kosters blij met versterkte Hellumer kerk: 'Ons hart en ons leven'
Jan Pieter legt uit wat de versterkingsoperatie aan de Wilfriduskerk precies behelst. 'We hebben bijvoorbeeld ankers in het orgel gekregen, puur voor de veiligheid. Verder is de schoorsteen eruit en de zoldervloer geïsoleerd. Daarmee slaan we twee vliegen in een klap, want we merken het nu al aan onze stookkosten, terwijl het project nog niet helemaal klaar is.'
Dit worden door de Nationaal Coördinator Groningen (NCG) ook wel koppelkansen genoemd. De (verduurzamings)plannen van de kerkeigenaren worden meegenomen in de totale versterkingsaanpak van het pand.

'Uniek Gronings erfgoed'

De NCG richt zich met het opknappen van de kerken op het behouden van het 'unieke Groningse erfgoed'. In 2017 zijn 52 kerken in het aardbevingsgebied onderzocht, waarna is geconcludeerd dat er voor 35 versterking moet komen. De eerste twaalf kerken waren dit jaar aan de beurt. Volgend jaar volgen er nog zeven, de rest komt later.

Lees ook: